Politika

“NE ZABORAVITI SRPSKE ŽRTVE” Cvijanovićeva poručila da je obaveza naroda održavanje pomena na ubijene u Drakuliću

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je obaveza srpskog naroda da se okuplja i iskaže poštovanje za više od 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete, koje su ustaše prije 79 godina zvjerski ubile u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

“NE ZABORAVITI SRPSKE ŽRTVE” Cvijanovićeva poručila da je obaveza naroda održavanje pomena na ubijene u Drakuliću
FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE

Ne smijemo biti naivni, jer i ovi monstruozni zločini i genocidni projekat NDH do sada nisu kažnjeni. Bilo bi lijepo da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko došao ovdje da se pokloni žrtvama umjesto da nam drži lekcije ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani istorije i da se okane teških kvalifikacija i brutalnosti – rekla je Cvijanovićeva novinarima u banjalučkom naselju Drakulić.

Ona je istakla da Republika Srpska sada, ali i u budućnosti mora biti na oprezu.

Pročitajte još

– Važno je da naši ljudi razumiju sve napore koji se ulažu kada je riječ o očuvanju Srpske i njenom jačanju, te da razumiju procese u kojima se nalazimo i izazove sa kojima se suočavamo. Moraju jasno prepoznati ko su prijatelji, a ko neprijatelji Republike Srpske – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona vjeruje da je društvo u Srpskoj dovoljno zrelo da pokaže poštovanje prema svemu što je važno u istoriji.

– Moramo dobro razumjeti istoriju da bismo se znali ponašati u budućnosti. Mislim da ova svijest postoji u Srpskoj, a oni koji su bili stradalnici su stalno pod pritiskom i, nažalost, to je potrajalo dugo – rekla je Cvijanovićeva.

FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE
FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE

Obilježavanje istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, poštujući zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije koji se odnose na epidemiološku situaciju izazvanu virusom korona.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

Prihvati notifikacije