Društvo

NE ŽELE DA RAĐAJU Prošle godine trudnoću prekinulo 170 žena u Srpskoj, među njima i 3 maloljetnice

Da veliki broj žena u Srpskoj i dalje zaobilaze brojne metode savremene kontracepcije, koje su dostupne svima, govori podatak da je lani samo u Univerzitetskom kliničkom centru RS urađeno 170 abortusa, a na abortus odlučivale su se i maloljetnice.

ilustracija za trudnice
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stvarne pokazatelje o abortusima, s obzirom na to da i privatne klinike rade ove zahvate, ginekolozi u javnim zdravstvenim ustanovama tvrde da je nemoguće imati, jer je teško utvrditi precizan broj žena koje su lani na lični zahtjev prekinule trudnoću.

Oni smatraju da je taj broj znatno veći nego što pokazuje zvanična statistika.

Na UKC Republike Srpske tokom prošle godine na prekid trudnoće odlučilo se 170 žena, od čega su tri bile maloljetnice.

Prema riječima ljekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo u UKC Borisa Popovića, brojni su razlozi za prekid trudnoće koje pacijentkinje same navode.

– Na osnovu više istraživanja koja smo vršili kako u našoj klinici, tako i šire na prostorima Srpske, najčešći razlog koji trudnice navode je da ne žele rađati. Bilo je izjava da ne žele uopšte da rađaju, kao i da neće više djece. Takođe, bilo je izgovora da neće da rađaju sada ili ne žele zbog godina – rekao je Popović.

Dodao je da su materijalni razlozi na drugom mjestu, a zdravstveni na trećem.

– Obaveza doktora koji vrši prekid trudnoće je da, prije samog postupka, trudnicu još jednom pita da li se predomislila u vezi svoje odluke o prekidu trudnoće – istakao je Popović.

Da se broj abortusa na UKC povećao pokazuje podatak da se na taj korak 2022. odlučilo ukupno 158 pacijentkinja, od kojih su tri maloljetne.

Načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u trebinjskoj bolnici Marija Andrić kazala je za “Glas Srpske” da u ovoj zdravstvenoj ustanovi na lični zahtjev ne bude više od dvadesetak abortusa tokom godine.

– Međutim, poslije pandemije virusa korona povećan je broj prekida trudnoće zbog izostanka srčane radnje kod ploda – kazala je Andrićeva koja, kako kaže, ne radi prekide trudnoće na osnovu ličnih zahtjeva, nego isključivo iz zdravstvenih.

Načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice Gradiška Dušan Vukota kažu da su tokom prošle godine obavili 687 poroda, među kojima je bilo i nekoliko maloljetnica, dok se, kako tvrdi, ne sjeća nijednog prekida trudnoće u posljednjih nekoliko godina.

Pročitajte još

– Najmlađa porodilja koja se porodila kod nas u bolnici imala je 14 godina i to je bilo prije više godina. Trend prekida trudnoće u ovoj zdravstvenoj ustanovi se smanjuje, a što se tiče maloljetnica, nismo ni imali zahtjeva, jer za to postoji zakonska procedura da, pored saglasnosti roditelja, moraju biti radno sposobne – kazao je Vukota.

Dodao je da pored klasičnog abortusa, postoji medikamentozni prekid trudnoće, koji ova zdravstvena ustanova ne radi. Takav prekid trudnoće uglavnom rade privatne ordinacije, za šta je potrebno izdvojiti od 200 KM pa naviše, piše Glas.

Medicina je dosta napredovala pa roditi prvo dijete u petoj ili šestoj deceniji nije više pojava na nivou fenomena ili čuda. To potvrđuje podatak Instituta za javno zdravstvo RS da je prije dvije godine najstarija porodilja imala 53 godine, a porodila se u Univerzitetskoj bolnici Foča. Najstarija porodilja u Univerzitetskom kliničkom centru lani je imala 44 godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu