Društvo

"NE ŽELIMO DA NAŠA IMENA BUDU NA SMRTOVNICAMA" Radnici CSR zabrinuti za svoje živote

Stručni radnici u CSR (Centra za socijalni rad) Banjaluka, ali i u RS svakodnevno su izloženi napadima i prijetnjama, a slučaj koji se dogodio juče u službenim prostorijama samo je potvrda da se stvari pod hitno noraju mijenjati dok nije kasno.

"NE ŽELIMO DA NAŠA IMENA BUDU NA SMRTOVNICAMA" Radnici CSR zabrinuti za svoje živote
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Upravo je jučerašnji napad u kojem je za dlaku izbjegnuta tragedija bio povod da stručni radnici u centrima za socijalni rad krenu u odlučujuću bitku za svoja prava.

Napadi kiselinom, fizički obračuni, vrijeđanja i prijetnje su svakodnevica u centrima i na terenu.

Bojan Arula socijalni radnik, izjavio je da čovjek koji je juče napao stručne radnike u centru ima ozbiljnih zdravstvenih smetnji te da je trebao biti u zdravstvenoj ustanovi.

Pitanje je dana kada će nekoga od nas ubiti, ukoliko se stvari ne promijene pod hitno, te druge institucije u lancu ne počnu ažurnije raditi svoj posao – istakao je Arula.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Podsjetio je da stručni radnici u centrima u Srpskoj još uvijek nemaju status službenih osoba.

Marija Jakovljević psiholog objasnila je da je jučerašnjem napadu prethodio niz uzroka.

Pročitajte još

Jakovljevića je takođe skrenula pažnju na neažurnost drugih institucija kao što su tužilaštva i sudovi.

– Za 10 godina osnovni sud je izrekao samo tri hitne mjere kao što su udaljenje nasilnika iz stana ili zabrana prilaska, a svake godine imamo po 200 slučajeva nasilja u porodici – istakla je Jakovljevićeva i dodala da je kranje vrijeme da stručni radnici dignu svoj glas kako bi spriječili da se dogpdi tragedi tragedija.

Bojan Zec predsjednik Sindikalne organizacije radnika CSR Banjaluka rekao je da stručni radnici ne žele biti glineni golubovi.

– Imamo preko 20.000 korisnika, svakodnevno radimo sa nasilnicima, alkoholičarima, narkomanima, naš posao je posao visokog rizika i mjerama moramo spriječiti najcrnje scenarije – zaključio je Zec.