Hronika

"Ne znači da dobar učenik NEMA PROBLEME" Nakon tragedija koje su zadesile Srbiju, stručnjaci saglasni u jednom

Prosvjeta zanijemila, ali se i podijelila. Pojedini sindikati u obrazovanju najavili su da će danas obustaviti rad i tako podijeliti tugu i bol sa porodicama nastradalih. Drugi kažu da neće ostaviti svoje đake i da ih niko neće natjerati da ne održe čas.

Paljenje svijeća Cvetnom trgu za poginule u pucnjavi
FOTO: JOVANA RADOVANOVIĆ / RINGIER

Da li je revolt dijela prosvjetara opravdan? Pitanja na koja su odgovarali Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija i Dragan Filipović, načelnik Školske uprave za grad Beograd.

Kako je kazao Dragan Filipović, kada je riječ o beogradskim školama, ovog jutra 90 škola je u obustavi rada, ali se podaci i dalje prikupljaju.

– Juče smo sa direktorima, prije svega osnovnih škola koje su planirale obustavu, razgovarali i poslali im dopis da ispoštuju Zakon o osnovnom obrazovanju u kojem se kaže da mora da se obezbijedi minimum procesa rada. Zašto? Zato što govorimo o učenicima prvog ciklusa, od 1. do 4. razreda u kojima postoji produženi boravak i ako roditelji rade škola mora da prihvati djecu. Ono što je sigurno je da je u svim školama organizovano dežurstvo u tom smislu, direktori su uspjeli i u onim školama gdje su zaposleni potpisali da će potpuno obustaviti rad da sa predstavnicima sindikata, nastavničkim vijećem ili štrajkačkim odborom dogovore da se obezbijedi taj minimum procesa rada – kazao je Filipović.

Pročitajte još

Škole u Mladenovcu prešle danas na onlajn

– Ono što nas je noćas zateklo u Mladenovcu dovelo je do toga da smo na vezi sa školama u Mladenovcu i dogovor je da škole pređu na onlajn nastavu danas, jer nismo znali kada će biti uhapšen ubica – dodao je on

Djeci je bolje u školi

Kako je kazao Filipović, pametnije je da djeca idu u školu jer su slobodnija da razgovaraju kada su u grupi, pogotovo kada sa njima razgovara nastavnik ili neko iz stručne službe škole.

– Kroz vođeni razgovor dijete je slobodnije jer se ohrabre da kažu šta misle kada neko od vršnjaka nešto kaže ili pita. Mislim da treba poslati djecu u škole. Sve u smislu bezbjednosti funkcioniše, ali desilo se prije dva dana da je učenik nosio ranac i ušao u školu kao i svakog drugog dana. To je bila uobičajena situacija, to ne možemo nikako da izbjegnemo. Djeca moraju da uđu u školu. Da li ćemo pretresati svako dijete? To inače ne smijemo da radimo. I sam sam roditelj, pa moramo da razumijemo i roditelje, jer oni ne znaju šta prije da urade. Ja sam sinoć doživio to da me zove nastavnica klavira mlađe kćerke koja pohađa muzičku školu i kaže mi: Mislim da je pametno da dijete pošaljete kod nas, radićemo prilagođen program, neće se pjevati, ali ćemo imati aktivnosti na klaviru. Kada vam da tu informaciju da je bolje da dijete dođe u školu – prijalo mi je ohrabrenje s njene strane, iako sam 20 godina prosvjetni radnik – rekao je on, piše Blic.

svijeće koje gore
FOTO: ZLATKO ČONKAŠ / RINGIER

Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija kazala je da su svi nastavnici i profesori bili zatečeni.

– Nije nam bilo jasno zašto se juče dolazi u školu jer su svi bili zatečeni. Danas nije štrajk već obustava rada. Sam razlog obustave je drugačiji, nije ovo štrajk. Teško je jer su djeca potpuno neupotrebljiva, a ja radim u gimnaziji. Svi su toliko potreseni, učinioca je posle odmora najglasnije mjesto na svijetu, a sada uđete kad ono muk, svi sede na svojim mjestima. Mi smo juče uglavnom razgovarali o svemu što se desilo. Neko je želio da razgovara, a bilo je djece koja nisu mogla više da slušaju i pričaju već su željela da imaju nastavu. Mi smo se dogovorili da pratimo djecu, ono kako se oni osjećaju. Neki su željeli da pričaju, drugi da skrenu misli. Slušali smo njih i tako smo se ponašali. Iako su oni veliki i zreliji od osnovaca, vrlo jasno su pokazali da su se uplašili za sebe, da se ne osjećaju bezbjedno, neke djevojčice su plakale. Djeca su otvorena, hoće da razgovaraju, to je kao neka grupna terapija – kaže Dimitrijević.

Roditelji i nastavnici da budu partneri

Dragan Filipović je kazao da su nastavnici, učitelji i profesori u svojim karijerama imali situacije u kojima je neko od učenika preminuo.

– Tada smo morali da kao odjeljenske starješine i nastavnici istupimo ispred te djece. Morate naći metod, a tome vas niko ne uči. To ili znate da uradite ili ne. Moram da pohvalim nastavnike OŠ „Vladislav Ribnikar“ jer su ostali da svojim učenicima u trenutku pucnjave, jer je dobro da djeca nisu počela da biježe i trče po školi. Drago mi je što neka djeca nisu ni znala šta se desilo, što su nastavnici bili pribrani da im ne kažu šta se dešava. Iskreno se nadam da se nikada više ovo neće ponoviti. Moramo biti partneri sa roditeljima i moramo mnogo da radimo. Prije svega da osmislimo plan za prihvat svakog djeteta, pogotovo u Ribnikaru – rekao je on.

Teško da problem kod djeteta može da se ne primjeti

Ana Dimitrijević kazala je u „Uranku“ da teško da se ne primjeti problem koje neko dijete ima.

– Postoji naravno mogućnost da se u nekim specifičnim situacijama to ne primjeti. Međutim, nevjerovatno mi je da niko iz okruženja tog dječaka, počev od roditelja, pa preko čitavog obrazovno-vaspitnog sistema: od vrtića, osnovne škole, muzičke, škole glume, karatea – niko nigdje nije primjetio. Primjetili su sigurno njegovi drugovi, djeca to najbolje primjete. Majka jedne djevojčice iz škole čiji je snimak juče preplavio mreže kazala je da su tom dječaku svi udovoljavali, da je bio razmažen i da nije tačno da se s njim nije razgovaralo. Ako se stalno razgovaralo to znači da je bilo potrebe da se s njim razgovara. Ostavljam mali procenat vjerovatnoće da je moglo da promakne. U svom bolu ta žena je rekla sve, i to da je dječak bio situiran, da je putovao – rekla je Dimitrijević.

Podsjetimo, hiljade građana širom Srbije sinoć je odalo počast ubijenoj djeci i čuvaru škole. Svijeće su palili u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Užicu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije