Sudbine

"NEBO SU MI UKRALI" Baki Radojki zazidali prozor, već tri godine OVA žena ŽIVI U MRAKU

I dok je prije osamnaest godina pogled iz njenog stana pucao na centar Čačka i gradski park, Radojka Đukanović (70) danas iz dnevne sobe gleda u zazidan prozor preko čitvog zida i braon ivericu.

"NEBO SU MI UKRALI" Baki Radojki zazidali prozor, već tri godine OVA žena ŽIVI U MRAKU
FOTO: BLIC/USTUPLJENA FOROGRAFIJA/SCREENSHOT

Investitor koji je dobio dozvolu za nadogradnju 2002. godine samo je ogradio krovnu terasu i dnevne svjetlosti u njenom stanu bilo je bar u tragovima, a 2017. kada je taj prostor pripao novim kupcima, potpuno je prekriven.

– Prvobitni investitor imao je dozvolu za nadogradnju, ali ne i da zauzme krovne terase, on je to učinio i to ne samo na našoj, već i na susjednim zgradama. Sa tom situacijom smo se nekako i pomirili, jer je u stanu bilo koliko toliko svjetlosti. Međutim, prije tri godine dvije žene koje su kupile taj stan od njega, potpuno su bez našeg odobrenja zagradile prozor. Prvo su stavile gvozdene rešetke, a zatim i ivericu. Njihov argument bio je da su to kupile, platile, da imaju dozvolu i bez obzira na naše protivljenje obavile su radove. Rekle su da imaju to uknjiženo u katastru, ali smo mi kasnije dokazali da je to uknjiženje bilo lažno – rekla je Radojka za RINU.

Živi u selu

Iste godine pokrenut je sudski proces koji se i dalje vodi. U međuvremenu, Radojka se iz centra grada preselila u selo, jer više nije mogla da živi, kako kaže – usred bijela dana u skoro potpunom mraku, sa konstantno upaljenom sijalicom, prenosi Blic.

– U ovom stanu smo se skućili, podizali djecu, živjeli i onda odjednom je to postalo jako neuslovno mjesto za život. Zatvorili su nam prozore kao da smo životinje u kavezu. Ovaj stan sada ne možemo da izdamo jer niko neće da živi u njemu, a o prodaji da i ne govorimo, ko bi kupio prostor u čijoj dnevnoj sobi ima samo jedan mali prozorčić, a svjetlo mora da vam gori od jutra do mraka? To je mali stan, a ova soba je i dnevna i spavaća. Ove žene koje su nam zazidale prozore, dobile su svjetao i prozračan stambeni objekat. Prvo su htjele da ga prodaju, ali pošto je pod sudskim sporom to je nemoguće, onda su ga izdale i od njega sada uzimaju kiriju. Mi sa ovim našim u mraku, ne možemo ništa – izjavila je Radojka.

Sudski proces je u toku, čekaju se nova ročišta, a dok ne stigne konačna zakonska presuda ova Čačanka kad dođe u stan u kojem je provela više od pola života, dnevnu svjetlost upija iz malene kuhinjice.