Svijet

NEĆE NA SJEDNICU Plenković komentarisao odluku predsjednika da preskoči konstituisanje Sabora

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je danas kao vrlo neuobičajenu odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da ne prisustvuje konstitutivnoj sjednici Hrvatskog sabora, u srijedu, 22. jula.

NEĆE NA SJEDNICU Plenković komentarisao odluku predsjednika da preskoči konstituisanje Sabora
FOTO: DIMITRIS TOSIDIS/EPA

“Znam ono što je sigurno Sabor će biti konstituisan. Vrlo je neuobičajeno, koliko sam vidio u medijima, nismo o tome razgovarali, bila mi je to nova vijest”, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu, nakon što je iz kabineta predsjednika Hrvatske juče potvrđeno da Milanović neće doći na konstitutivnu sjednicu 10. saziva Hrvatskog sabora.

Plenković je podsjetio da su svi pozvani došli na Milanovićevu inauguraciju.

– Kada je bila njegova inauguracija, koja je bila skromnijeg karaktera, mi smo dobili poziv i odazvali smo se jer poštujemo hrvatske institucije, simbole države. Takva je bila naša logika. Zašto on to ne želi, meni nije jasno, to morate njega pitati – rekao je Plenković, koji je novinare obavijestio o toku pregovora o novom evropskom budžetu i Planu oporavka.

On je dodao da mu je važno vratiti se u Brisel i sutra postići dogovor.

Plenković nije želio da komentariše sastav Vlade, navodeći da će sve biti poznato popodne, za kada je sazvana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.