Politika

NEĆE PODRŽATI "ANTI-TEGELTIJA ZAKON" Dodik: Pravosuđe BiH nije zasnovano na Ustavu

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke da pravosuđe BiH nije zasnovano na Ustavu, da treba razgovarati o refomi, ali da neće podržati “anti-Tegeltija zakon” koji predlažu “određeni mešetari u Sarajevu”.

NEĆE PODRŽATI "ANTI-TEGELTIJA ZAKON" Dodik: Pravosuđe BiH nije zasnovano na Ustavu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodik je optužio međunarodnu zajenicu da kupuje pravosuđe u BiH ulažući novac u njega.

– Ovo je ozbiljna tema. Očigledno na nivou BiH pokušavaju da uslože odnose, da BiH i neke snage u BiH misle da će kreiranje problema na nivou BiH prizvati novi međunarodni intervencionizam, koji bi išao u njihovu korist. Mislim prije svega na muslimanski faktor – kaže Dodik.

Pročitajte još

Istovremeno, SNSD predlaže NSRS da od visokog predstavnika zatrži da dostavi izvještaj o svom radu.

-To ćemo predložiti i skupštini Srbije i Saboru Hrvatske, jer su one potpisnice Dejtona. Naši predstavnici u okviru federalnih organa zatražiće da to uradi i FBiH, a i mi na nivou BiH tražićemo da i BiH to zatraži. Odbacujemo mogućnost bilo kakvog novog intervencionizma. Čuli smo rasprave tome, ništa novo, to je igra onih koji misle da su moćni, koji misle da su nešto važni. BiH može da preživi isključivo kao državna zajednica dva entiteta i tri naroda. Ako nije tako, BiH nema nikakve šanse. Ukoliko se ide na rušenje RS, Srpska i ovaj narod nemaju namjeru da ostanu u BiH – kaže Dodik.