Politika

“NEĆETE PROĆI” Dodik u otvorenom pismu Šmitu poručio da “bruka njemački narod”

Gospodine Šmit, Republika Srpska i ja kao predsjednik Republike poštujemo međunarodnu zajednicu. Često se nismo slagali sa njenim odnosom prema nama, ali smo i u neslaganju iskazivali poštovanje.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poštujemo Dejtonski sporazum čiji su autori SAD sa partnerima.

To se navodi na početku otvorenog pisma koga je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio Kristijanu Šmitu.

Dodik naglašava da RS poštuje Ustav BiH čiji su autori takođe SAD sa partnerima, kao i međunarodne ugovore, pravila, procedure.

-Jedna od procedura utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma definiše i način izbora Visokog predstavnika u BiH. Vi ste je prekršili. Vi niste imenovani shodno toj proceduri. Vi niste visoki predstavnik. Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, Vi ne predstavljate nikoga – navodi Dodik.

Poručuje da su visoki predstavnici bili Incko, Lajčak, Petrič i Karl Bilt.

-I da ne nabrajam dalje, oni su izabrani i imenovani. Vi niste. Vi se lažno predstavljate i na taj način kompromitujete međunarodnu zajednicu u BiH i brukate njemački narod. Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašćeni donose zakone. Pretvarate BiH u koloniju, umjesto Parlamentarne skupštine Vi donosite zakone, a onda namećete Zakon koji štiti Vas, a sankcioniše one koji se protive Vašem bezakonju. Došli ste neovlašćeno u BiH i prijetite. Danas prijetite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva jer  Vam se ne sviđa kako vas gledaju – navodi se u Dodikovom pismu.

Pročitajte još

Šmitu poručuje da jako poštuje Bavarsku iz koje dolazi i koja ima mnogo toga što Republika Srpska danas brani.

-Nemojte pokušavati da u BiH radite ono što Vi prvi ne bi dozvolili u Bavarskoj. Na stranu što nemate legitimitet i pravo da to radite, nije ljudski! I previše Vas je, nećete proći. Džaba Vam Marfi i njegove frustracije. Džaba Vam nadmenost i prijetnje, lažno junačenje. Nećete proći! Umjesto što prijetite, obezbijedite potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10. i relevantnu rezoluciju o imenovanju od strane Savjeta bezbjednosti UN. Ako ne znate, sjedište Savjeta bezbjednosti UN je na Ist riveru u Njujorku u onoj velikoj zgradi. Lako se dođe i nalazi. Ali očigledno Vi ne možete proći ni tamo, a onda ni ovdje –  navodi se u otvorenom pismu predsjednika Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu