Politika

"NEDOPUSTIVO" Dodik istakao da Srpska nikada nije sprečavala FBiH da nabavlja pomoć

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu i Mađarskoj za pomoć koja će sutra stići u Republiku Srpsku i istakao da je nedopustivo da se iz Sarajeva osporava pomoć Republici Srpskoj.

"NEDOPUSTIVO" Dodik istakao da Srpska nikada nije sprečavala FBiH da nabavlja pomoć
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je ocijenio da pomoć Mađarske govori da je Orban prijatelj Republike Srpske i dodao da je ponosan što ga poznaje i što imaju kvalitetnu saradnju.

Zatražio sam od Orbana pomoć, koju je on odobrio nakon tri dana, a nakon sedam dana dolazi u Republiku Srpsku, što je izuzetno značajno – izjavio je Dodik novinarima na banjalučkom aerodromu.

On je dodao da se, nažalost, u BiH ovakve stvari osporavaju.

– Nikada iz Republike Srpske nismo sprečavali Sarajevo i FBiH da nabavljaju pomoć – ukazao je Dodik.

On je ocijenio da je neprofesionalno postupila ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković koja nema nadležnost da se bavi ovim pitanjima.

– Tim pitanjima se bavi Predsjedništvo BiH, a Turkovićeva je neovlašteno pisala satanizujući Republiku Srpsku, ali i Mađarsku – rekao je Dodik.

Pročitajte još

On je naglasio da će se sutra zbog toga izviniti ministru inostranih poslova Mađarske Peteru Sijartu, ali i predsjedniku Vlade Mađarske.

– Ovakvo ponašanje gdje se osporava pomoć Republici Srpskoj nedopustivo je i neshvatljivo je da mi obezbijedimo pomoć, a neko iz Sarajeva je osporava. Nama ne pada na pamet da osporavamo pomoć koju obezbijedi FBiH – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da bi pomoć iz Mađarske trebalo da stigne sutra oko 16 časova u Banjaluku.