Politika

Predsjednik Kine Si Đinping stigao u Srbiju: Na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali ga Aleksandar Vučić i državni vrh

Predsjednik Kine Si Đinping stigao je u zvaničnu dvodnevnu posjetu Beogradu, gdje mu je domaćin predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Avion kineskog predsjednika su od granice pratili srpski lovci MiG-29, dok je na Aerodromu "Nikola Tesla" u njegovu čast postrojena Garda Vojske Srbije.

Predsjednik Kine Si Đinping stigao u Srbiju: Na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali ga Aleksandar Vučić i državni vrh
FOTO: SARAH MEYSSONNIER / POOL/EPA

Uz predsjednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsjednika Si Đinpinga i njegovu suprugu, na crvenom tepihu dočekala je delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsjednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsjednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Na aerodromu i u čitavom gradu su velike bezbjednosne snage, a delegaciju Kine će čuvati 3.400 policajaca.

Si Đinping će u Srbiji predvoditi delegaciju Kine koja broji 400 ljudi.

Tokom posjete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma.

Pročitajte još

Podsjetimo, ranije danas članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posjete Srbiji koju će danas započeti predsjednik Kine Si Đinping. Potpredsjednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu.

Si vodi drugu ekonomiju svijeta i drugu najmnogoljudniju zemlju svijeta,a ovo mu je druga posjeta Srbiji za 7 godina i to na 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu