Svijet

"Nedostaje im namjenskih raketa" Britanski obaveštajci tvrde da Rusija nema snage za kopnenu ofanzivu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da vjeruje da Rusija nema dovoljno raketa potrebnih za kopnenu ofanzivu u Ukrajini, čak i dok napreduje na Kramatorsk i Seversk, prenosi Gardijan.

"Nedostaje im namjenskih raketa" Britanski obaveštajci tvrde da Rusija nema snage za kopnenu ofanzivu
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Britanski obavještajci su danas u svom dnevnom izvještaju na Tviteru naveli da u Donbasu, na istoku zemlje, ukrajinske snage nastavljaju da odbijaju pokušaje Rusije da zauzme elektranu Vuhlerska i da ruska artiljerija ostaje fokusirana na oblasti oko gradova Kramatorsk i Seversk.

Rusija je povećala upotrebu raketa protivvazdušne odbrane za podršku kopnenim napadima, zbog kritičnog nedostatka namenskih raketa , saopštilo je ministarstvo, prenosi britanski list.

Navodi se i da su ruske snage rasporedile strateške sisteme protivvazdušne odbrane S-300 i S-400, konstruisane da obaraju avione i rakete na velikim daljinama, u blizini Ukrajine još na početku invazije.

– Postoji velika šansa da ovo oružje promaši predviđene mete i izazove civilne žrtve jer projektili nisu optimizovani za ovu ulogu, a njihove posade imaju malo obuke za takve misije – naglasilo je britansko ministarstvo, navodi Gardijan.

Prihvati notifikacije