Hronika

NEDOSTATAK DOKAZA Obustavljena istraga protiv Darka Novkovića, zbog koje je NAPUSTIO MUP i otišao u Njemačku

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske obustavilo je istragu protiv Darka Novkovića, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka, za navodnu trgovinu uticajem i odavanje službene tajne u predmetu nelegalnog zapošljavanja u Еlektroprenosu BiH.

policija rs ilustracija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Naredba o obustavi istrage donesena je krajem maja nakon što je Tužilaštvo utvrdilo da nema dokaza da je Novković počinio neko krivično djelo.

Na teret mu se stavljalo da je kao načelnik Jedinice za organizovani kriminal i droge u Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske odavao informacije iz istrage bivšem izvršnom direktoru i članu Uprave ”Еlektroprenosa BiH ” Vinku Đuragiću, te Želimiru Rokviću i Daliboru Simiću, osumnjičenima za naplaćivanje radnih mjesta u Еlektroprenosu BiH. Oni su uhapšeni u februru 2021. godine u akciji ”Napon”, a u martu prošle godine su osuđeni na zatvorske kazne.

Tužilaštvo je Novkovića ”češljalo” više od tri godine, zbog čega je napustio MUP Republike Srpske i otišao da radi u Njemačku. Za to vrijeme tužilaštvo mu je oduzelo telefon, vještačilo svu komunikaciju, pa i onu koju je imao preko aplikacija za komunikaciju poput ”vibera”. Vještačena je komunikacija i drugih osoba sa kojima je bio u kontaktu, dok su osumnjičenima u akciji ”Napon” nuđene manje kazne u zamjenu za svjedočenje protiv Novkovića, ali su tvrdili da ga uopšte ne poznaju, prenosi ATV.

Pročitajte još

Novkovićev slučaj je pominjan i u otvorenom pismu koji su neimenovani policijski službenici u maju 2022. godine poslali Predsjedništvu BiH, Predsjedniku Republike Srpske, kao i svim pravosudnim institucijama i policijskim agencijama. U pismu su, između ostalog, navodili da je Novković ”optužen ni kriv ni dužan, bez i jednog valjanog dokaza”. U vezi s tim za nezakonitosti su optuživali specijalnog tužioca Miodraga Bajića, ali i pojedine kolege iz Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske.

Inače predmet ”Napon” okončan je presudom Okružnog suda u Banjaluci kojom su Đuragić, Rokvić i Simić osuđeni na po 20 mjeseci zatvora, iako im je tužilaštvo nudilo niže kazne. Naime, optuženi su u dva navrata sa Republičkim tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice, ali je sudija Blagoje Dragosavljević te sporazume odbio smatrajući da je tužilaštvo predložilo preniske kazne (od osam do 12 mjeseci zatvora).

– Sud smatra da se predloženim kaznama ne može ostvariti generalna prevencija, odnosno uticati na druge da ne čine krivična djela. Predložene kazne se mogu platiti iznosom približnom onome koji su optuženi tražili od oštećenog (15.000 KM). A, to ne može uticati na druge da ne čine krivična djela – rekao je tada sudija Dragosavljević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu