Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEGIRA NAVODE O NAORUŽAVANJU SELEFIJA Direktor SOA: “Hrvatski obavještajci razgovorali s državljanima BiH”

Politika
Autor:

Foto: N1

Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske Daniel Markić potvrdio je da su hrvatski obavještajci razgovarali s državljanima Bosne i Hercegovine poručujući kako će i dalje nastaviti obavljati razgovore zbog bezbjednosti Hrvatske, susjednih zemalja, Evropske unije i NATO.

Direktor SOA i čelnici drugih bezbjednosnih službi Republike Hrvatske te Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost podnijeli su Odboru za nacionalnu sigurnost Sabora Hrvatske izvještaje o radu za 2018. godinu, prenosi Dnevnik.hr.

Markić je nakon sjednice negirao tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o tome da su hrvatski obavještajci vrbovali selefija u BIH.

– Šokantno je ono što se tamo događa. Nije mi jasno što se dogodilo u BiH, imali smo saradnju s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH (OSA), oni su naš sagovornik u BiH. Nadam se da će se to razjasniti. Negiram tu aferu. Do dana objave afere bio sam uvjeren da dobro sarađujemo –  kazao je Markić, a prenosi Dnevnik.hr.

Direktor SOA je ipak priznao da je SOA ostvarila kontakat s barem jednom osobom za što obavještajci iz BiH znaju.

– Ukazali smo na osobu koja je za nas bila sumnjiva, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo sa H.Č. razgovarali, mi znamo ko je on – rekao je Markić.

SOA je nakon objave priče o aktivnostima hrvatskih obavještajaca zatražila od direktora OSA Osmana Mehmedagića službeno izjašnjavanje o navodima medija i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektić. Markić je danas potvrdio da još uvijek nije dobio nikakvu reakciju OBA.

– S tim osobama naravno da je SOA razgovarala i nadalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite bezbjednosti, sigurnosti naših susjeda i sigurnosti Evropske unije i NATO saveza. Zabrinjava nas povratak boraca iz Sirije i Iraka. Ne samo nas već i cijelu Evropu. Mi radimo po tome i to je naša jasna zadaća i tako će se nastaviti – kazao je Markić, a prenosi HRT.

Istakao je kako SOA nema saradnju s Mektićem, a govorio je i o brojkama povratnika radikalnih ekstremista.

– Govorim o brojkama za širu regiju. Mislimo da je bilo hiljadu ulazaka, da se vratilo 35 odsto, a isti je postotak poginuli – kazao je Markić.

Na pitanje ima li straha od radikalnog desnog ekstremizma, Markić je rekao kako misli da ta scena u Hrvatskoj nije razvijena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO