Svijet

NEISPOŠTOVANO PRIMIRJE Hamas ne pušta žene iz zarobljeništva, plaše se da će progovoriti kroz šta su prošle

Portparol Stejt departmenta SAD Metju Miler sugerisao je da palestinski islamski Hamas i dalje drži za taoce Izraelke jer ne želi da one svjedoče šta im se desilo u zarobljeništvu.

izraelske snage bezbjednosti nakon napada Hamasa
FOTO: ATEF SAFADI/EPA

Činjenica da nastavljaju da drže žene za taoce, činjenica da nastavljaju da drže djecu za taoce, samo ta činjenica, koja je kako se čini jedan od razloga što ne žele da predaju žene i razlog što je pauza propala, jeste da oni ne žele da te žene budu u stanju da kažu šta im se desilo za vrijeme zarobljeništva – rekao je Miler odgovarajući na pitanje novinara o rastućim dokazima o silovanju i zlostavljanju u napadu Hamas 7. oktobra na jug Izraela.

Pročitajte još

Hamas nije do kraja poštovao primirje

Tokom sedmodnevnog primirja koje je isteklo u petak, pošto Hamas, kako tvrdi Izrael, nije predao listu talaca koje namjerava da oslobodi i počeo je da ispaljuje rakete čas uoči okončanja prekida sukoba, na slobodu je pušteno 105 civila – 81 Izraelas, 23 Tajlanđana i jedna Filipinka, prenosi Blic.

Vjeruje se da je još 137 talaca ostalo u Gazi. U zamjenu za taoce Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika, sve žene i maloljetnike.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije