Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NEJEDNAKOST ĆE SRUŠITI KAPITALIZAM” Francuski ministar finansija održao govor uoči predsjedavanja grupe G7

Svijet
Autor:

Foto Eddy Lemaistre/EPA

Francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je da bi kapitalizam mogao da propadne ako globalna nejednakost nastavi da se povećava.

U govoru povodom početka francuskog predsjedavanja G7 Le Mer je rekao da ova grupa, koja okuplja sedam ekonomskih sila, treba da razmotri uspostavljanje minimalnog zajedničkog korporativnog poreza i pozabavi se moći koju imaju velike multinacionalne korporacije.

– Kapitalizam mora ponovo sebe da osmisli jer neće moći da preživi rastuće nejednakosti širom svijeta. Ne možemo uvijek da plaćamo za veći privredni rast uz sve veće nejednakosti – rekao je on.

Vjeruje se da je nejednakost glavni uzrok rasta uticaja populističkih stranaka u bogatim zemljama, što se posebno vidi na protestima “žutih prsluka” u Francuskoj, gdje su Emanuela Makrona prozvali “predsjednikom bogatih”, jer je ukinuo porez na bogatstvo.

Sa obzirom da Kina postaje glavni izvor finansiranja za zemlje u razvoju Le Mer kaže da je potrebno da članice G7 usaglase međunarodne propise investiranja kako ne bi strane ekonomske sile mogle da dominiraju drugima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO