Svijet

(FOTO) Neka se pripremi ovaj dio Evrope: Dolazi nova oluja sa uraganskim vjetrovima od 140 km/h

Veoma snažan ciklon sa sjevera Atlantika obrušiće se ove večeri i noći na sjever Еvrope, a direktno svojim centrom pogodiće jug Skandinavije.

vrijeme nevrijeme oblaci fasad
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Vrijednost vazdušnog pritiska u centru ciklona opala je na samo 962 milibara.

Ovaj ciklon već danas donio je obilnu kišu i snijeg Škotskoj, ujedno i olujne vjetrove, a na potezu između Islanda, Škotske i Norveške obilni snijeg i kiša praćeni su orkanskim vjetrovima od 150 km/h, uz talase visine i do 15 metara. Ovaj ciklon u svom zadnjem dijelu donio je Islandu obilni snijeg, ali i ledeni vazduh iz polarnih predjela uz temperature i do -15°C.

oblaci iznad banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Oluja će u toku večeri, noći i sutrašnjeg dana Norveškoj i Švedskoj donijeti veoma obilne snježne padavine i olujne vjetrove, a očekuje se i više od 20-30 centimetara snijega, uz smetove i nanose.

Ponegdje se čak uz snijeg očekuje i grmljavina.

Ciklon će donijeti olujne vjetrove i obilnu kišu, ali i nešto topliji vazduh sa Atlantika centralnoj Еvropi. Najjači vjetrovi očekuju se u Danskoj, na sjeveru Njemačke i Poljske, uz udare od 80km/h do, dok se na jugozapadu Norveške očekuju orkanski vjetrovi. Sa Sjevernog mora i Baltičkog mora obrušavaće se višemetarski talasi, uz poplave.

Nakon sjevera Еvrope, ciklon će donijeti snijeg i jake vjetrove Finskoj, pribaltičkim zemljama i Rusiji, ali u znatno blažem obliku.

Inače, ovaj dio Еvrope prije nekoliko dana bio je na udaru još jače orkanske oluje, uz obilni snijeg i uraganske vjetrove, a na udaru nevremena našlo se više od 50 miliona ljudi od Britanije i Alpa do istoka Еvrope i od Panonske nizije na jugu preko centralne Еvrope sve do Baltika i Skandinavije.

Pročitajte još

Srećom, intenzitet sadašnje oluje biće slabiji, ali su veći problemi svakako mogući na sjeveru i sjeveroistoku Еvrope i u dijelovima centralnih predjela.

Ovaj ciklon neće pogoditi Srbiju, ali će uslovljavati jugozapadna strujanja sa Mediterana prema našem području, pa će vrijeme u narednom periodu u Srbiji i u našem regionu biti pravo proljećno, uz temperature i do 20°C, što su vrijednosti i za 15 stepeni više od uobičajenog prosjeka.

U prilog stabilnom i toplom vremenu nad našim dijelom Еvrope ići će uticaj anticiklone uz vrlo visok vazdušni pritisak, ali i termički visinski greben sa jugozapada, koji će sa Mediterana uslovljavati dotok tople vazdušne mase.

Istovremeno, sjever Еvrope biće na čestom udaru snažnih ciklona i oluja sa sjevera Atlantika, a upravo ovakva sinoptička situacija neće dozvoliti da ledene vazdušne mase sa snijegom iz polarnih predjela i iz Sibira prodru unutar evropskog kopna i do našeg područja, jer će nad Еvropom preovladavati i zonalna strujanja, u vidu zapadnog strujanja od Atlantika ka istoku. Upravo će ovakva sinoptička situacija uslovljavati veoma blago i ugodno vrijeme do kraja godine nad evropskim kopnom i našim područjem, a vazdušne mase sa Atlantika i Mediterana povući će daleko na istok i sjeveroistok ledeni vazduh ja Sibiru i polarnim predjelima.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu