Hronika

“NEKAŽNJAVANJEM PODSTIČU TAKVO PONAŠANJE” Kuća srpske porodice na Kosovu opljačkana sedmi put ove godine

Kuća srpske povratničke porodice Repanović, u naselju Osojane, u opštini Istok, obijena je i opljačkana sedmi put ove godine, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

“NEKAŽNJAVANJEM PODSTIČU TAKVO PONAŠANJE” Kuća srpske porodice na Kosovu opljačkana sedmi put ove godine
FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Iz Kancelarije traže da se počinioci ovog i brojnih prethodnih napada na imovinu Srba pronađu i privedu pravdi bez odgađanja.

– To je jedini način da prištinske institucije dokažu svoju opredjeljenost mirnom suživotu – ocijenili su iz Kancelarije.

Iz Kancelarije su podsjetili da su prethodno, u junu ove godine, dvije povratničke porodice Repanović iz Osojana opljačkane, odnosno jednoj je obijena kuća, a drugoj ukradena poljoprivredna mašina, a da ni za jedan od ovih napada niko nije odgovarao.

– Očigledno je da politika nekažnjavanja zločina nad Srbima šalje jasnu poruku izgrednicima da su Srbi i njihova imovina dozvoljene mete – ocijenili su iz Kancelarije.

Dok se Priština deklarativno na riječima zalaže za omogućavanje bezbjednog povratka raseljenih porodica, ističu iz Kancelarije, dotle u praksi ne čini ništa da im taj povratak omogući i učini bezbjednim.

– Naprotiv, svojim nečinjenjem čak podstiče takvo ponašanje i stvara klimu u kojoj su napadi na Srbe dozvoljeni – smatraju u Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.