Biznis

NEKE STVARI NE MIJENJA NI KORONA Njujork i dalje vodeći finansijski centar svijeta

Njujork je zadržao prvo mjesto na svjetskoj ljestvici finansijskih centara a London se učvrstio na drugom mjestu uoči potpunog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, pokazuje istraživanje objavljeno u petak.

NEKE STVARI NE MIJENJA NI KORONA Njujork i dalje vodeći finansijski centar svijeta
FOTO: GO NAKAMURA/EPA

Indeks globalnih finansijskih centara (GCFI) temelji se na istraživanju koje provodi Z/Yen grupa u partnerstvu s Kineskim razvojnim institutom a uključuje anketu 8.549 stručnjaka u financijskom sektoru i njihovih više od 54.500 ocjena, prenosi Bankar.

Finansijski stručnjaci ocjenjuju političku stabilnost, regulatorno okruženje, dostupnost kvalifikovanih radnika, kvalitet života, infrastrukturu, dostupnost kapitala, likvidnost na tržištu, ugled i kulturnu raznolikost.

– GFCI 28 pokazuje povećano povjerenje u vodeće financijske centre, ali i uopšteno smanjenje poverenja u druge centre – rekao je Mihael Mainelli, izvršni predsednik Z/Yen.

Rezultati indeksa pokazuju veće oscilacija zbog neizvesnosti vezane uz trgovinu, političku stabilnost i ekonomski uticaj pandemije korona virusa, dodao je Mainelli.

– Novi načini rada predstavljaju izazov konceptu tradicionalnog finansijskog centra. Na primjer, gledano iz fizičke perspektive, Covid-19 ima razorne ekonomske posledice po London, ali finansijske usluge u jugoistočnoj Engleskoj ostvarile su dobru godinu – saopštili su.

Šangaj je na ljestvici pretekao Tokio i zauzeo treće mjesto, dok je peto i šesto mesto pripalo Hong Kongu i Singapuru.

Iako je London u najnovijem istraživanju smanjio zaostatak za Njujorkom, neki ispitanici smatraju da bi Bregzit mogao kratkoročno i srednjoročno da smanji atraktivnost glavnog britanskog grada, kojega su globalne banke do sada koristile kao ulaznu tačku u EU.