Svijet

NEKI SU ULOŽILI ŽALBE Italija zamrznula imovinu ruskih oligarha u vrijednosti od 2 milijarde evra

Italija je zamrznula imovinu ruskih oligarha u vrijednosti od oko 2 milijarde evra nakon prošlogodišnje invazije na Ukrajinu, objavila je u utorak centralna banka te zemlje.

Brod
FOTO: MASSIMO PERCOSSI/EPA

Italija je zaplijenila imovinu, uključujući bankovne račune, luksuzne vile, jahte i automobile, kao dio sankcija Evropske unije protiv Kremlja i njegovih pristalica. U svom godišnjem izvještaju, jedinica Banke Italije za borbu protiv pranja novca (UIF) navodi da je cifra od 2 milijarde evra ažurirana do kraja juna, prenosi Rojters.

Direktor UIF-a Enzo Serata dodao je da su finansijski fondovi vrijedni oko 330 miliona eura, povezani sa 80 pojedinaca, zamrznuti u sklopu režima sankcija.

Pročitajte još

Prije nego je počeo rat u februaru 2022. godine su talijanske plaže i luke bile popularno mjesto za bogate Ruse koji su kupovali nekretnine na vrhunskim lokacijama kao što su jezero Komo, Sardinija, Toskana i ligurijska obala. Neki od oligarha koji su na meti mjera uložili su pravne žalbe, uključujući rusko-uzbekistanskog tajkuna Ališera Usmanova.

U aprilu je italijanski sud uputio Sudu pravde EU da odluči da li će zadržati zamrzavanje njegove imovine vrijedne više od 80 miliona evra.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije