Društvo

Neliječeni glaukom neminovno vodi ka sljepilu: Preventivni pregledi u četvrtak u UKC RS

Građani će u četvrtak, 14. marta u periodu od osam do 14 časova, u holu Centralnog medicinskog bloka u UKC RS moći besplatno da obave preglede koji se primjenjuju kod skrininga na glaukomsko oboljenje, a koji podrazumijevaju mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, pregled očnog dna kao i anketiranje.

Neliječeni glaukom neminovno vodi ka sljepilu: Preventivni pregledi u četvrtak u UKC RS
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila. Skrining glaukoma omogućava ispitivanje osoba koje pokazuju predispoziciju za glaukom kroz akciju besplatnog mjerenja očnog pritiska, kao i pregled prednjeg očnog segmenta i pregled očnog dna, uz ispunjavanje anketnih skrining listića za otkrivanje postojanja faktora rizika za glaukom. Glaukom je hronična, progresivna bolest kod koje povišen očni pritisak dovodi do postepenog propadanja očnog živca – naglašavaju u UKC i dodaju da je očni živac zadužen za prenos slike od oka do mozga, a njegovo oštećenje se kod glaukoma manifestuje postepenim gubitkom perifernog vida.

– Kako bolest napreduje, tako napreduje i gubitak vidnog polja, a u krajnjem stadijumu pacijent potpuno izgubi vid. Glaukom se naziva i „tihi kradljivac vida“ ili bolest tihog sljepila, jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila – ističu u UKC.