Društvo

"NEMA DOKAZA DA JE NOVI SOJ OPASNIJI" U Srpskoj će se uskoro znati ima li "britanskog virusa"

Republika Srpska još nema mogućnost da utvrđuje sojeve novog virusa korona zbog čega se ne zna da li je u našoj populaciji eventualno prisutan takozvani "britanski soj" koji se, po istraživanjima, brže širi.

"NEMA DOKAZA DA JE NOVI SOJ OPASNIJI" U Srpskoj će se uskoro znati ima li "britanskog virusa"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Institut za javno zdravstvo RS je dobio opremu vezanu za sekvencioniranje virusa, a to je najvažniji uređaj sekvencioner. Očekujemo da u februaru kolege iz Svjetske zdravstvene organizacije edukuju naše osoblje nakon čega bismo mogli pristupiti sekvencioniranju virusa koji se nalazi u našoj populaciji. Na taj način ćemo dati i naš doprinos. Ono što je nama jako bitno jeste da li je eventualno novi soj virusa prisutan u populaciji kako bismo eventualno preduzeli neke nove, dodatne mjere – rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Pročitajte još

Epidemiolog Jela Aćimović kaže da istraživanja koja su do sada sprovedena pokazuju da je novi soj virusa takođe SARS-CoV-2, samo s takvim mutacijama koje se dovele do toga da se brže širi.

– Ono što je možda značajnije je da se lakše širi i u dječjoj populaciji, što nismo imali takvo iskustvo u prethodnom periodu. Ono što je dobro, a što su pokazala istraživanja, jeste da vakcine koje su na raspolaganju takođe imaju efekte kada je u pitanju novi soj – istakla je Aćimovićeva.

U svijetu se, dodaje ona, prati mutacija.

– Mi u ovom momentu u RS nemamo mogućnost da radimo genetsko sekvencioniranje da bismo to vidjeli. Ali, spremamo se za to. Suština je u tome da ne postoje dokazi da je to opasniji virus ni po čemu nego samo da se lakše širi i da moramo intenzivnije da poštujemo mjere. Nadzor je neophodan, pogotovo kada se radi o dječijoj populaciji – poručila je ona.