Svijet

"Nema konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu" Održan samit evropskih lidera, Makron najavio isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu

U Parizu je juče održan samit evropskih lidera čiji je domaćin bio francuski predsjednik Emanuel Makron koji je, nakon sastanka, saopštio da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajini, ali je naglasio da "ništa ne treba isključiti".

Emanuel Makron i Volodimir Zelenski
FOTO: THIBAULT CAMUS/EPA

Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobijedila – rekao je Makron na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Dodao je da će se Francuska pridružiti češkoj inicijativi o kupovini municije za Ukrajinu.

– Poraz Rusije je neophodan za evropsku bezbjednost – poručio je Makron.

Naveo je da će evropske zemlje uvesti dodatne sankcije zemljama pomoću kojih Rusija zaobilaze restriktivne mjere koje su joj uvedene.

Pročitajte još

Samitu je prisustvovalo oko 20 evropskih lidera koji su željeli da pošalju poruku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti kada je riječ o podršci Ukrajini, navodi Rojters.

“Isporuka raketa srednjeg i dugog dometa”

Makron najavio je da će saveznici Ukrajine stvoriti koaliciju za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu.

On je rekao da je odlučeno da se “stvori koalicija za duboke udare, a samim tim i za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa”.

Predsjednik Francuske je pozvao evropske zemlje da proizvode više municije.

U narednih 10 dana stavićemo sve ove napore na sto jer smo pregledali mnoge evropske i neevropske zemlje koje imaju na raspolaganju municiju – dodao je Makron.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu