Politika

“Nema novca” U opštoj borbi za odbranu Republike Srpske, vlast zaboravila na obećanje porodicama poginulih i RVI

Nema novca u budžetu. Vrlo konkretan odgovor iz Vlade Srpske na pitanje kada će porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida biti isplaćena bespovratna sredstva za rekonstrukciju stambenih objekata, u iznosu po 8.000 KM, koje čekaju od 2019.

“Nema novca” U opštoj borbi za odbranu Republike Srpske, vlast zaboravila na obećanje porodicama poginulih i RVI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U vrijeme kada se najglasnije govori o potrebi odbrane Republike Srpske, aktuelno pitanje nosiocima vlasti postavio je poslanik PDP u Narodnoj skupštini Nebojša Drinić.

-Toliko o nivou svijesti i o brizi o porodicama onih koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske. To je ogledalo odgovornosti naše vlasti, koja se osjetljivim kategorijama bavi samo pred izbore, pokušavajući da ih pridobije lažnim obećanjima – komentariše Drinić.

nebojša drinić poslanik PDP u skupštini RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić sve objašnjava podatkom da u vrijeme usvajanja budžeta za 2023. godinu nije bio na sadašnjoj poziciji. O pitanju kako bi problem mogao biti riješen u budućnosti nije razmišljao, pa će taj odgovor, kaže ministar, dostaviti u pisanoj formi.

Pročitajte još

– Ja sam među tri ministra koji su posljednji imenovani u Vladi Republike Srpske. Nisam bio tu kada se govorilo o budžetu za ovu godinu. Sve što mogu reći je da novca za te namjene trenutno nema – rekao je Egić.

daniel egić ministar rada i boracke zaštite rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske podsjeća je riječ o bespovratnim novčanim sredstvima za rekonstrukciju postojećih stambenih objekata, koja su na čekanju više od tri godine.

– Vrijednost novca 2019. godine nije bila ista kao danas. Ono što je tada bilo moguće sa 8.000 maraka, sada je nemoguće. Takođe, ne smijemo zaboraviti činjenicu da sve porodice nemaju rješenje na maksimalan iznos. U nekim slučajevima to je svega 3.000 maraka. Dakle, zaista je riječ o simboličnoj pomoći vrlo važnoj i osjetljivoj kategoriji društva. Želim da vjerujem da će evidentan problem biti riješen u bliskoj budućnosti. Sve drugo ne bi imalo smisla – kaže Isidora Graorac.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije