Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NEMA OPUŠTANJA, BITKA TEK SLIJEDI” Stevandić o četvrtoj sedmici pandemije u BiH

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Postojale su mnoge bitke u svjetskoj istoriji koje su zahtijevale velike žrtve. Svi su morali da daju život u Termopilskom klancu da bi ostatak zemlje i naroda bio spašen. U bici za Staljingrad, u određenoj fazi njemačke ofanzive, na tri ruska vojnika koji se kreću i brane sa puškama išao je jedan koji je nema i uzimao bi je kada bi jedan od ove trojice poginuo. Nevjerovatne i nemjerljive žrtve, ali su uspjeli jer su bili svjesni da nema nazad i da je sudbina naroda u pitanju – piše u svojoj današnjoj kolumni predsjednik Ujedinjene Srpske i zamjenik generalnog direktora UKC RS Nenad Stevandić.

Dalje navodi da danas kada tražimo još veću disciplinu od naših građana, i u poređenju sa navedenim Staljingradskim i Termopilskim više nego malu ili čak smiješnu žrtvu, još postoje ljudi koji se ne ponašaju odgovorno ili čak svojim egoizmom i neozbiljnošću bukvalno prenose virus u najvažnijoj fazi epidemije.

– Oni su nam danas najveća briga i opasnost jer mogu da upropaste sve što smo do sada sjajno uradili i zbog čega još držimo situaciju pod kontrolom. Budući da od početka ozbiljno pratim tok epidemije i analiziram mnoge parametre, te sam dosada dobro „pogađaoˮ u drugoj i trećoj nedjelji pandemije, usuđujem se da kažem da ako budemo strogo kažnjavali nepoštovanje propisanih mjera i dalje se ponašali odgovorno u 6. nedjelji nećemo imati značajno povećanje pozitivnih na korona virus i ući ćemo u fazu platoa sa očekivanim padom krivulje u sljedećoj fazi – piše Stevandić.

On ističe da će se medicinari tada više baviti liječenjem do tada oboljelih i izolacijom, karantinom i kontrolnim testiranjima, te liječenjem posljedica po društvo i privredu.

– Šta ću, optimista sam, i to sa pokrićem. I pomoć polako stiže, kako od Srbije koja se bori sa većim brojem oboljelih, tako i od Кine i drugih zemalja koje nam se poput Rusije odazivaju, a bogami i sami kupujemo i nabavljamo neophodne stvari u skoro nemogućim uslovima. Кolege ljekari na infektivnoj klinici ali i sa drugih klinika, koji direktno i svakodnevno rade sa oko 70-80 srednje teških i teških pacijenata, dvaput su testirani bez ijednog pozitivnog. Znači da disciplina funkcioniše i na nekoliko centimetara od virusa korona. Pa šta je problem da svaki građanin ostane kod kuće, te da na bezbjednoj udaljenosti sa svojim ukućanima gleda filmove i redovno dezinficira svoj prostor, a oprezno ide u nabavku i prati uputstva nadležnih institucija. To je mnogo manje opasno i ne traži se preduzimanje rizika za vlastiti život kao u Staljingradu ili Termopilu. A jednako će uz vlastiti tako sačuvati i mnogo drugih života. Jednostavno je. I molim sve da izdrže i istraju! Još nije gotovo – poručuje Stevandić.

On dalje navodi da u Americi virus bukvalno divlja. Dodaje da Amerika jeste daleko, ali je daleko bila i Кina.

Prema njegovim riječima, u većini evropskih zemalja, vrlo malo ali ipak pada broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan. Cifre su još sumorne i krivulja je još eksponencijalna.

– Do 15. 03. 2020. god. Dakle, za 2,5 mjeseca (75 dana) u svijetu je bilo oko 170 000 zaraženih od kojih je bilo oko 80.000 u Кini. 15 dana kasnije 31. 03. 2020. imamo oko 770.000 zaraženih što znači da se u zadnjih 15 dana u svijetu zarazilo 600.000 ljudi. Najveći broj je u Americi oko 150.000, Italiji 100.000, Španiji oko 85.000, Njamačkoj oko 65.000, Francuskoj oko 42.000 zaraženih. Zemlje bivše SFRJ, dakle obruč oko nas: Slovenija, Hrvatska i Srbija imaju oko 800, Makedonija oko 270, a Crna Gora oko 100 zaraženih. Mi u Srpskoj (i BiH) smo imali 15 dana prednosti u odnosu na evropske zemlje i brzo smo reagovali restrikcijom kretanja i kontakata, te prvi u Evropi i regionu zatvorili škole i kafane. Možda je prerano i u odnosu na prikazane cifre zvuči nemoguće, ali moram reći da se pobjeda ipak naslućuje i ja je skoro osjetim u zraku. U Srpskoj je zaraženo nešto preko 200 a u FBiH preko 150 – ističe Stevandić u svojoj kolumni.

On kaže da podaci govore da su skoro svi testirani iz karantina sa graničnih prelaza u Srpskoj negativni i da je u odnosu na dosta veći broj novotestiranih u Srpskoj danas procentualno nešto manji broj pozitivnih na koronu nego prošlih nekoliko dana ili preciznije u tri nedjelji.

Neki klasteri se gase, mnogi izlaze iz izolacije i tek sporadično imamo nove slučajeve kojima tražimo i nalazimo kontaktnu osobu ili tačku odakle su pokupili virus.

Stevandić smatra da je loše što u FBiH nemamo ozbiljne informacije i podatke, kako o mjerama tako i o realnom broju slučajeva i kontrolnih klastera.

– Nadamo se da će i kod njih biti bolje i organizovanije. Uostalom, Кina je proglasila kraj pandemije na oko 81 000 slučajeva od kojih je 75 000 oporavljenih. Ali da se ne ureknemo i ovaj put podsjetimo naše narodne mudrosti o „kravi koja da 20 litara mlijeka a onda se ritne nogom, prevrne lonac i prospe sve mlijekoˮ. Dakle, nema opuštanja jer se sad bitka odlučuje. I ako bude stroge i stalne discipline, brzo će doći i vrijeme vedrine – poručuje za kraj Stevandić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO