Politika

NEMA RASPRAVE O DOKUMENTU ZA NATO Poslanici tvrde da je Program reformi zaključan u sefovima

Prijedlozi za dopunu dnevnog reda današnje hitne sjednice Predstavničkog doma nisu prihvaćeni jer nisu stigli u pisanom obliku, tako da će na današnjoj hitnoj sjednici biti raspravljano samo o jednoj tački dnevnog reda – zahtjevu za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

NEMA RASPRAVE O DOKUMENTU ZA NATO Poslanici tvrde da je Program reformi zaključan u sefovima
FOTO: D.Ć./KLIX/RAS SRBIJA

Prijedlog izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predložili su poslanici SDS i PDP Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić, dok je sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma podržalo ukupno 18 poslanika.

Podsjećamo, hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je počela u podne s tačkom dnevnog reda Prijedlog izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma, obilježena je burnom raspravom o odluci Predsjedništva BiH o tome da se u sjedište NATO pošalje Program reformi.

Poslanik SDS Dragan Mektić ocijenio je da je Program reformi strateško pitanje BiH i njenih građana. On je naveo da je, prema njegovim informacijama, taj dokument zaključan u sefovima Predsjedništva BiH i da se, prema naređenjima nekih međunarodnih faktora ne smije pokazati javnosti dok ne stigne potvrda da ga je prihvatio NATO.

Mektić tvrdi da se u Programu reformi nigdje ne spominje vojna neutralnost BiH, te da je predviđeno da o statusu i učlanjenju BiH u NATO neće odlučivati niži nivoi vlasti nego isključivo institucije BiH.

U tom dokumentu nalaze se stvari vezano za reformu odbrane i bezbjednosnog sektora. Samim tim isključuje se i poništava Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti i ja mislim da je posebno u interesu naroda u RS, nas koji ga ovdje predstavljamo, važno da imamo taj dokument i da se uvjerimo da se u njemu nigdje ne spominje vojna neutralnost, i da li o učlanjenju u NATO neće odlučivati niži nivoi, odnosno ni RS ni FBiH – rekao je Mektić, prenosi Klix.

Foto: D.Ć/Klix/RAS Srbija
Foto: D.Ć/Klix/RAS Srbija

Košarac: Neozbiljno iznošenje kvalifikacija

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da ovaj dom nema nikakve ingerencije da razmatra Program reformi koji je juče usvojilo Predsjedništvo BiH.

U raspravi o inicijativi poslanika SDP Zukana Heleza da Predstavnički dom u dnevni red zasjedanja današnje hitne sjednice uvrsti raspravu o ovom dokumentu, Košarac je pozvao poslanike da ne iznose paušalne ocjene o Programu reformi.

Ističući da ne spori bilo kome da ima pravo na drugačije mišljenje, Košarac je rekao da je iznošenje kvalifikacija o Programu reformi neozbiljno.

– Volio bih da o tim važnim pitanjima govorimo na temelju činjenica i akata. Mislim da bi to bilo potpuno korektno – dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, osim što ima pravo da traži informaciju o Programu reformi, parlament nema nikakvih drugih nadležnosti u ovom procesu.

– Razumijem političku potrebu da se o tome razgovara, ali duboko vjerujem da srpski član Predsjedništva poštuje stavove Narodne skupštine i institucija Republike Srpske, vjerujem da je u komunikaciji sa regionalnim liderima i da vodi računa o ustavnim nadležnostima Srpske – zaključio je Košarac, piše Srna.

Foto: D.Ć/Klix/RAS Srbija
Foto: D.Ć/Klix/RAS Srbija

Stevandić: NATO integracija je ustavno pitanje

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić istakao je da je pitanje NATO integracija ustavno pitanje.

– U ovoj zemlji Ustav se mijenja uz saglasnost naroda i entiteta – podsjetio je Stevandić, konstatujući da kad za to dođe vrijeme o tome će se pitati narod i entiteti, te da će se tad vidjeti ko poštuje Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.