Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEMA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM U TESLIĆU Sprovodi se naredba republičkog štaba, počela dezinfekcija

Regioni
Autor:

Foto: Srna

Štab za vanredne situacije opštine Tesliću danas je propisao naredbu o zabrani svih javnih okupljanja, te rada svih ugostiteljskih objekata, trgovina, svadbenih salona, fitnes-centara, bazena, velnesa, dječijih igraonica, pijaca, privatnih stomatoloških ambulanti, priređivača igara na sreću, sportskih organizacija.

Naredbom, koja traje do 30. marta, zabranjeno je i organizovanje sportskih takmičenja.

Ograničen je rad od 7 do 18 časova trgovinama prehrane/robe široke potrošnje, apotekama i poljoprivrednim apotekama ako se nalaze u tržnom centru, trgovinama stočne hrane.

Od 7 do 22 časova ograničen je rad trgovinskim objektima i subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, i to isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda.

Rad u ovim objektima podrazumijeva ograničen broj ljudi koji istovremeno mogu biti u zatvorenom prodajnom prostoru, ispred blagajni označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje metar, omogućiti brz protok kupaca, brz izlazak iz objekata i mjere dezinfekcije i pojačane higijene.

Javnoj kuhinji dozvoljen je rad preko šaltera, bez usluživanja/posluživanja u objektima.

Dostava životnih namirnica dozvoljena je od 7 do 18 časova za subjekte koji su registrovani isključivo za ketering, bez ulaska korisnika u objekat, uz maksimalne mjere higijene i bezbjednosti.

Hoteli, moteli i hosteli mogu pružati usluge samo za svoje goste.

Benzinske pumpe i plinske pumpne stanice rade bez ograničenja kada je riječ o prodaji goriva, drugih naftnih derivata i plina, dok je rad ograničen od 7 do 18 časova za dio u kojem je smješten prodajni objekat.

Apoteke i poljoprivredne apoteke rade bez promjene radnog vremena, uz preduzimanje sanitarno-higijenskih mjera.

U Opštinskoj upravi Teslić je u svim službama minimalan broj izvršilaca, a ostali su se upućuju na rad od kuće.

Na ulazu u sve službene prostorije ograničen je broj osoba koje istovremeno mogu ući.

Dom zdravlja je reorganizovao rad po usaglašenim preporukama i zaključcima resornog ministarstva, te će zdravstvenu zaštitu pružati primarno osobama koje mogu biti zaražene virusom korona.

Prioritetno se sprovodi anketiranje lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim, sa predlaganjem kućne izolacije za sve osobe prvog kontakta, te dostavljaju Institutu za javno zdravstvo Srpske i nadležnim institucijama svi podaci u skladu sa preporukama.

Organizuje se 24 časa služba javljanja, davanja odgovora i usluge licima koja će se javljati zbog ulaska u zemlju na graničnim prelazima.

Stomatološke usluge pružaju se u hitnim slučajevima uz poštovanje svih preventivnih mjera.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove naredbe i zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije na području opštine Teslić sprovodiće Odjeljenje za inspekcijske poslove sa komunalnom policijom.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da je naredba donesena u skladu sa naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije, kojem će biti dostavljen dopis o određenim nedoumicama koje se odnose na rad automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, prodavnica pogrebne opreme, tehničkih servisa i osiguravajućih društava, te prodavnica građevinskih materijala, a koji ovom naredbom treba da obustave svoj rad.

Miličević je rekao da na području ove lokalne zajednice nema oboljelih od virusa korona, da nema većeg broja sugrađana pod nadzorom.

– Uspostavljena je komunikacija sa graničnim prelazima, prijava svih koji dolaze u Teslić ide direktno prema zdravstvenim ustanovama i oni automatski idu u mjeru nadzora – kaže Miličević.

On je naveo da se dezinfekcija otvorenih i zatvorenih prostora realizuje prema planu sa dovoljnim količinama dezinfekcionih sredstva.

– Danas je počela dezinfekcija haustora koju sprovode pripadnici civilne zaštite – dodao je Miličević.

On je poručio građanima da prate isključivo objave Doma zdravlja i Štaba za vanredne situacije Teslića, s obzirom na sve učestalije pojave da se na društvenim mrežama plasiraju lažni savjeti i preporuke, od kojih su mnoge medicinski nonsens, a koje će u narednom periodu biti sankcionisane.

Miličević kaže da je zadovoljan dosadašnjom disciplinom sugrađana, ali da su zbog manjeg broja onih koji nisu disciplinovani djelovali komunalna policija i inspekcijski organi i sankcionisali ih.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO