Društvo

"NEMAMO HRANE NI ZA NAŠU SIROTINJU" Migranti posvađali Banjalučane na burnoj sjednici gradskog Foruma za bezbjednost

Mada je na oficijelnom sajtu Grada Banjaluka objavljeno da je na nedavno održanoj sjednici gradskog Foruma za bezbjednost, bilo riječi samo o anketiranju građana o stanju bezbjednosti u Banjaluci, Srpskainfo saznaje da sastanak, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Igor Radojičić, ipak nije prošao u akademskom tonu.

"NEMAMO HRANE NI ZA NAŠU SIROTINJU" Migranti posvađali Banjalučane na burnoj sjednici gradskog Foruma za bezbjednost
Foto: Grad Banjaluka

Situacija se zakuhala kada su predstavnici nevladinih organizacija u ovom forumu, Vesna Malešević i Aleksandar Žolja, pomenuli pitanje migranata i potrebu da se u gradu organizuje provremeni punkt za prihvat najugoženijih ljudi iz ove kategorije, koji sve češće prolaze kroz Banjaluku.

Ja sam prvi žučno reagovao, nemaju se oni šta zadržavati u Banajluci, nemamo hrane ni za javne kuhinje da hranimo našu sirotinju. Njih treba prihvatiti, ali samo zato da ih odmah ispratimo do granice, inače ćemo sebi navaliti na glavu problem sa kojim ne možemo izaći na kraj – rekao je za Srpskainfo  jedan od članova Formu bezbjednosti, koji nije želio da mu otkrivamo ime, jer se, kako kaže, sa predsjednikom Foruma bezbjednosti nije dogovorio da istupa u javnosti.

Žučnih riječi je bilo i od strane nekih drugih članova Forma, ali Vesna Malešević tvrdi da to “ipak nije bila svađa, nego malo dinamičnija rasprava”.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Formirali smo posebnu radnu grupu za pitanje migranata i uskoro ćemo se sasatati da vidimo šta ćemo i kako ćemo. Svi ističu da imamo problem zbog migranata, i to je na neki način tačno, ali neće se problem riješiti ako zatvaramo oči pred njim – rekla je za Srpskainfo Maleševićeva.

Gradonačelnik Radojičić nije se izjašnjavao, jer je sastanak napustio prije nego što su migranti stigli na dnevni red, ali je na svom tviter profilu poručio da je “bilo riječi i o potencijalu migrantske krize”.

Forum je osnovan krajem prošle godine, a vrlo je šaroliko tijelo od 23 čalna, među kojima ima policajaca, profesora, političkih aktivista, direktora, predstavnika mjesnih zajednica, bajkera  i socijalnih radnika. Predsjednik Foruma je Radisalv Jovičić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS, kome se ovih dana sudi za nesavjesan rad u službi, kojim je, prema optužnici, oštetio RS za 260.000 KM.