Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEMIRI SE NASTAVLJAJU Tramp prijeti vojskom na ulicama Amerike

Svijet
Autor:

Foto: Oliver Contreras/POOL/EPA

Predsjednik SAD Donald Trump zaprijetio je da će poslati vojsku da uguši nemire zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja, koji su ušli u sedmi dan.

Tramp je rekao da će, ako gradovi i države ne budu kontrolisali proteste, on rasporediti vojsku i brzo riješiti problem, prenosi BBC.

Tramp se obratio iz Ružičnjaka Bijele kuće, u trenutku dok je policija u blizini predsjedničke rezidencije suzavcem i gumenim mecima rasterivala demonstrante.

– Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i bezobzirno uništavanje imovine – rekao je Tramp.

Ta izjava ukazuje da bi Tramp mogao da se pozove na Zakon o pobuni, koji je usvojen 1807. godine, prema kojem predsjednik ima pravo da uguši bezakonje tokom vanrednih situacija.

Taj zakon je posljednji put upotrebljen 1992. godine, tokom nemira u Los Anđelesu, kada je porota oslobodila četvoricu policajaca koji su pretukli Rodnija Kinga.

Nasilje, pljačke i požare, koji su podmetnuti u nedjelju uveče, Tramp je nazvao “sramnim”, prenosi Rojters.

Tramp nije odgovarao na pitanja novinara, a na kraju kratkog obraćanja otišao je do Crkve Svetog Jovana, koja se nalazi preko puta Bijele kuće i koja je u nedjelju veče oštećena u nemirima.

Tramp je stao je ispred crkve sa nekoliko članova svoje administracije, među kojima su bili sekretar za pravosuđe Vilijam Bar i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajen.

Predsjednik SAD je ispred crkve podigao Bibliju i rekao da su SAD “najveća zemlja na svijetu” i da “će očuvati bezbjednost u njoj”.

Tramp je na kratko pozirao fotoreporterima sa Biblijom, a zatim se pješice vratio u Bijelu kuću.

Dok je predsjednik SAD govorio, čuli su se odjeci šok bombi, pošto su pripadnici policije rastjerivali demonstrante.

Policijskim snagama i Tajnoj služni u pomoć je, neposredno pred početak akcije, stigla i vojna policija.

Takođe, Pentagon je saopštio da u Vašington stiže 600 do 800 pripadnika Nacionalne garde.

U desetinama gradova u SAD uveden je policijski čas, a Nacionalna garda razmještena je u 23 savezne države i Vašingtonu.

Policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo trećeg stepena, a još tri policajca su otpuštena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO