Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NENAMJERAN PROPUST” Pogreško intoniranje himne Zoran Zaev OVAKO komentariše

Svijet
Autor:

Foto: Hayoung Jeon/EPA

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da je pogrešno intoniranje makedonske himne na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD u američkoj ambasadi u Skoplju, nenamjerna greška i propust, prenosi portal Plusinfo.

– Dešavaju se propusti. Svakako, naša himna se intonira svakog dana i svuda. Apsolutno, to samo potvrđuje da se radi o nenamjernoj grešci i propustu, za koji su se izvinili i sami organizatori, kao i izvođač – izjavio je Zaev.

O nastalom propusti, prethodno putem Fejsbuka su se izvinili i izvođač makedonske himne Tamara Todevska, kao i američka ambasada u Skoplju.

– SAD imaju duboko poštovanje tradicija, istorije, heroja i budućnosti našeg prijatelja, partnera i saveznika Sjevernu Makedoniju. Zahvaljujemo našim prijateljima i kolegama koji su sinoć zajedno s nama proslavili našu nezavisnost. Razumijemo da greške mogu da se nenamjerno dogode u emotivnim trenucima, ali zahvaljujemo se našim izvođačima zbog njihovog divnog izvođenja – navodi se u objavi američke ambasade u Skoplju.

Na jučerašnjem obilježavanju 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, u ambasadi američke ambasade u Skoplju, makedonska pjevačica Tamara Todevska je tokom izvođenja makedonske himne izostavila stihove u kojima se pominju imena osnivača VMRO i organizatora Ilindenskog ustanka Goce Delčeva, Pitu Gulija, Dame Gruev i Jane Sandanski, te su umjesto njihovih imena otpjevane riječi: ”Stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo”.

Pogrešno intoniranje makedonske himne izazvalo je brojne reakcije upravo zbog aktuelnih tenzija na liniji Skoplje-Sofija oko istorijske ličnosti Goce Delčeva, kojeg svojataju i Bugarska i Sjeverna Makedonija.

Bugarska strana čak je zaprijetila da će blokirati evropske integracije Sjevernoj Makedoniji ukoliko, kako oni kažu, ne bude prihvaćena činjenica da je Goce Delčev bio Bugarin.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO