Digitalna Srpska

NEOBIČAN SAJEBER NAPAD Haker besplatno objavio podatke o korisnicima Amerikan Ekspres kartica

Sajber napadi postali su dio svakodnevice, ali obično se za takve usluge traže određene naknade.

NEOBIČAN SAJEBER NAPAD Haker besplatno objavio podatke o korisnicima Amerikan Ekspres kartica
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Ipak, jedan sajber napadač besplatno je objavio podatke o 10.000 Amerikan Ekspres kartica na hakerskom forumu, piše Geek.

Ispostavilo se da je riječ o reklami, s obzirom na to da haker u istoj objavi nudi prodaju još podataka, a radi se o informacijama o korisnicima meksičkih banaka, odnosno o korisnicima Amerikan Ekspresa, Santandera i Banameksa, piše Bleeping Computer.

Objavljeni podaci o Amerikan Ekspres računima uključuju pune brojeve kartica te lične podatke kao što su ime i prezime, puna adresa, broj telefona, datum rođenja, pol itd.

Međutim, u tablici s podacima koje je haker objavio, ne nalaze se informacije o datumima isteka kartica, lozinke ili drugi osjetljivi podaci financijske prirode koji bi omogućili zloupotrebu kreditnih kartica.

– Ne prodajem privatne podatke kao što su lozinka, podaci o kartici, ID broj. Podaci koje prodajem ili dijelim služe marketingu ili marketinškom spamu – naveo je haker u istoj temi na forumu.

Tako se došlo do zaključka da je haker spomenute podatke izložio u marketinške svrhe, odnosno za tzv. marketinški spam.

Iz firme Amerikan Ekspres nisu ni porekli ni priznali da se dogodila povreda podataka, ali su podijelili obavijest da svi vlasnici kartica nisu odgovorni za lažne troškove.

– Svjesni smo situacije i pomno je pratimo. Međutim, podsjećamo, članovi Amerikan Ekspres kartice nisu odgovorni za bilo kakve lažne troškove na svojim računima. Amerikan Ekspres ima uspostavljene sofisticirane sisteme nadzora i mehanizme zaštite koji pomažu u otkrivanju sumnjivih aktivnosti. Ako utvrdimo da postoji neobična aktivnost koja bi mogla biti prevara, preduzećemo zaštitne mjere – izjavili su iz Amerikan Ekspresa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu