Politika

(Ne)očekivan potez: Šta se krije iza odluke Ustavnog suda BiH o suspenziji Zakona o lijekovima RS

Odluka Ustavnog suda BiH da na određeni period suspenduje Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bila je očekivana i predstavlja potvrdu da taj sud, gotovo po pravilu, donosi odluke na štetu Srba i Srpske.

(Ne)očekivan potez: Šta se krije iza odluke Ustavnog suda BiH o suspenziji Zakona o lijekovima RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

To za Srpskainfo tvrde predstavnici srpskih političkih stranaka iz vlasti i opozicije, komentarišući jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH. Međutim, za razliku od jedinstvenog stava o praksi sudija iz tog suda, sagovornici našeg portala iz vlasti i opozicije nemaju identično mišljenje kada je riječ o strategiji vlasti u Srpskoj, na čiju inicijativu je krajem prošle godine u Narodnoj skupštini usvojen sporni zakon.

“Propala država”

Prema riječima Dušanke Majkić, delegata SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, presudan uticaj stranaca na odluke Ustavnog suda već dugo su dobro poznate svima u Republici Srpskoj.

– Nevjerovatno je da u bilo kojoj sređenoj državi neki stranac odlučuje i unaprijed zna kada će i kakve odluke donijeti Ustavni sud, kao što smo imali priliku da prethodnih dana čujemo od njemačkog državljanina i stranog turiste, Kristijana Šmita. To samo pokazuje u kolikoj mjeri je BiH propala država – tvrdi Majkićeva.

Inače, jučerašnjom odlukom Ustavnog suda, Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske neće se moći primjenjivati, iako je stupio na snagu 28. juna ove godine, sve do konačne odluke o meritumu, odnosno da li je navedeni zakon u skladu sa Ustavom BiH.

Pročitajte još

Krajem prošlog mjeseca, bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, od suda je tražio da ukine navedene akte Republike Srpske i donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage sve do donošenja konačne odluke.

“Jedna muka manje za SNSD”

Poslanik PDP u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Mira Pekić, za Srpskainfo kaže da Ustavni sud BiH “tradicionalno radi protiv interesa Republike Srpske”, što ne znači da, prema njenim riječima, radi i protiv interesa SNSD.

– Ustavni sud BiH i ovaj put odlično radi kampanju SNSD. Suspendovali su odluku koju SNSD ne bi mogao ni da sprovede, ono što je napravljeno samo u svrhu kampanje – kaže Pekićeva.

Ona ističe da je “predizborni trik sada očigledan”, odnosno da je SNSD, kako kaže, ovo vrijeme iskoristio da besmislenom i upornom pričom skrene pažnju sa brojnih afera u oblasti zdravstva.

– Sad je svima potaman. Ustavnim sudijama još jedan poen protiv Republike Srpske, a SNSD jedna muka manje – kaže Pekićeva.

Nešić: Nastavak neustavnih odluka

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, rekao je da Ustavni sud BiH odlukom da privremeno stavi van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske nastavlja praksu neustavnih i političkih odluka.

– Nigdje u Ustavu BiH ne piše da entiteti ne mogu u oblastima gdje su dijelom prenijeli nadležnost i dalje uređivati ta pitanja na nivou entiteta, kao što ne piše da entiteti ne mogu povući svoju saglasnost za neki prenos nadležnosti – rekao je Nešić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije