Svijet

NEOČEKIVANA KOALICIJA Najmanje 200 kandidata povlači se iz trke uoči drugog kruga izbora u Francuskoj

Najmanje 200 kandidata ljevice i desnog centra najavilo je danas da će podnijeti ostavku uoči drugog kruga parlamentarnih izbora u Francusku kako bi spriječili desničarsku stranku "Nacionalno okupljanje" da dobije apsolutnu većinu u parlamentu.

Žordan Bardel
FOTO: YOAN VALAT/EPA

Od onih koji su odlučili da odustanu, više od 110 su članovi ljevičarskog Novog narodnog fronta, a više od 70 dolazi iz stranke “Preporod” francuskog predsjednika Emanuela Makrona, navodi Fransinfo.

Da bi pobijedili, “Nacionalno okupljanje” bi trebalo da dobije apsolutnu većinu od 289 poslanika, a kandidati imaju rok od 18 sati da ostanu ili da se povuku.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj biće održan u nedelju, 7. jula.

Pročitajte još

Francuski parlamentarni izbori oslanjaju se na glasanje u dva kruga u 577 izbornih jedinica, gdje lokalna dinamika igra ključnu ulogu.

Nagle promjene u političkom životu Francuske počele su 9. juna, kada je Makron raspisao prijevremene izbore zbog loših rezultata ostvarenih na evropskim izborima.

Žordan Bardela, vodeći kandidat za premijersko mjesto ukoliko RN pobijedi, mogao bi dodatno da zakomplikuje Makronov mandat.

Da bi obezbijedili većinu u francuskom parlamentu, RN je potrebno najmanje 289 mjesta, a trenutne projekcije sugerišu da bi mogli da obezbijede između 230 i 280 mjesta, što je značajno povećanje u odnosu na sadašnjih 88 poslanika.

RN je već formirala saveze sa nekim frakcijama desnog centra, ali ostaje da se vidi da li mogu da prikupe dovoljno podrške da obezbijede apsolutnu većinu.

Francuske ljevičarske partije ujedinile su se u neočekivanu koaliciju pod nazivom Novi narodni front, sa izrazito ljevičarskom LFI, a u koaliciju su ušli Socijalistička partija, Komunistička partija, i Zeleni.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu