Društvo

NEOPHODNO POŠTOVANJE MJERA "Pacijenti su mahom muškarci srednjih godina"

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković rekla je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi ima više muškaraca nego žena, ali i da je većina pacijenata srednjih godina.

NEOPHODNO POŠTOVANJE MJERA "Pacijenti su mahom muškarci srednjih godina"
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Prema njenim riječima, broj pacijenata u KBC “Bežanijska kosa” u rangu je sa onim početkom nedjelje.

– Dakle, u ponedjeljak smo imali 24 hospitalizacije, prekjuče 30. To je značajno veći broj pacijenata neko proteklih nedjelja. Hospitalizovani su uglavnom muškarci srednjih godina, oko 45, srednje teške i teške kliničke slike.

Ona dodaje da iako ima više muškaraca nego žena u bolnici, to ne treba da nas zavara.

– Interesantno je da žene do ulaska u menopauzu imaju blaži tok bolesti u odnosu na muškarce. Imamo oko 160 pacijenata, oni su pokriveni novim terapijskim protokolom – rekla je dr Zdravković i dodala da pacijenti uglavnom ne znaju gdje su se zarazili.

Dr Zdravković kaže da pacijenti mahom ne znaju gdej su se zarazili, osim onih kojima je infekciju prenio neko od ukućana.

Pročitajte još

– Zato je sada važno da dosljedno sprovodimo epidemiološke mjere: od zaštitnih maski, preko dezinfekcije ruku, ali i do uzimanja vitamina. Sada je posebno važno da ojačamo imunitet – kaže dr Zdravković.

Danas je registrovano 416 novozaraženih korona virusom u Srbiji, preminule su dvije osobe, dok je na respiratorima 24 pacijenta. Jutros je zasjedao Krizni štab jer je juče registrovan rekordan broj slučajeva korona virusa, za 24 časa čak 512 slučajeva, što je rekord od proglašenja epidemije u našoj zemlji. Očekivalo se da će biti donijeta odluka da PCR bude obavezan na ulasku u zemlju, kao i nošenje maski na otvorenom, međutim odlučeno je da će se u Srbiji početi sa oštrijim kažnjavanjem za nepoštovanje epidemioloških mjera, zbog čega će Skupština Srbije već na prvoj redovnoj sednici usvojiti izmjene određenih zakona, piše Blic.