Politika

"NEPOŽELJNA INICIJATIVA" Bivše diplomate u BiH osuđuju namjere SDA

Bivši ambasador SAD u BiH Ričard Kauzlarič i bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič smatraju da eventualna incijativa SDA prema Ustavnom sudu BiH o promjeni imena Republike Srpske nije dobra, niti poželjna.

"NEPOŽELJNA INICIJATIVA" Bivše diplomate u BiH osuđuju namjere SDA
Foto: Screenshot N1

Moje mišljenje je da bi se trebali držati dejtonske formulacije BiH. Mijenjanje mapa ili imena u sadašnjoj situaciji će jedino kreirati nove probleme. Osim toga, BiH se suočava s brojnim problemima trenutno i ja iskreno ne bih postavio na vrh liste prioriteta mijenjanje imena koja su ugovorena u Dejtonu – kazao je Kauzlarič za N1.

Petrič se vraća u vrijeme Dejtona, ali i onog što je o tome naveo tvorac Dejtona Ričard Holbruk.

Pročitajte još

– Iako mi je Holbruk priznao da je davanje ovakvog imena i njegovo prihvaćanje bilo greška, ono je sad dio Dejtona i prihvatile su ga strane u sukobu i međunarodna zajednica. Ne vidim da je ime problem. Postoji mnogo primjera sličnih BiH i Republici Srpskoj u svijetu. Reforme entitetskih ustava iz 2002. godine, kada sam ja bio visoki predstavnik, dale su svim narodima jednaka prava. Tu leži problem jer te promjene nisu implementirane na pravi način. Da se to desilo, to bi osiguralo bolje provođenje vladavine prava i osnovnih prava – kaže Petrič.

Dodaje da od toga zavisi poboljšanje životnih uslova svih građana.