Društvo

Neprihvatljive najavljene izmjene: Delegacija EU se oglasila o Dodikovom zakonu o NVO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Povodom najave ovog zakona, mediji su tražili reakciju Ureda Delagacije EU u BiH.

EU smatra veoma značajnim doprinos civilnog društva procesu evropskih integracija u Bosni i Hercegovini a civilno društvo suštinskim dijelom napretka i reformi u zemlji.

– Svako neutemeljeno ograničavanje efektivnog ostvarivanja temeljnih prava i sloboda, uključujući pravo na udruživanje (i izražavanje), samo po sebi je u suprotnosti sa težnjama Bosne i Hercegovine da napreduje na evropskom putu – rekao je za portparol Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig.

U tom kontekstu, neprihvatljive su nedavne najave vlasti Republike Srpske o uvođenju propisa koji bi mogli značajno suziti prostor za građanski angažman, smatraju u EU.

Pročitajte još

Oni su podsjetili da ključni prioritet iz Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU poziva Bosnu i Hercegovinu da osigura povoljno okruženje za civilno društvo.

Prilikom najave Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD.

On je kazao da će biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati Republika Srpska.

Dodik je naglasio da taj zakon podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja.

– Vlasti RS ne bi trebale strahovati od rada organizacija civilnog društva. Naprotiv, njihov angažman je ključna komponenta demokratskih društava – dodali su iz Delegacije EU, prenosi N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije