Svijet

"Neprijatelji žele da unište nas i Zapad" Francuska mornarica se sprema za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

Nosač aviona "Šarl de Gol"
FOTO: COSTAS BALTAS / POOL/EPA

Malar je rekao za “Politiko” da francuska mornarica pomjera fokus svoje obuke sa policijskih operacija da bi se pripremila za rat protiv neprijatelja koji žele, kako je naveo, da unište Francusku i druge zapadne zemlje.

– Sada se obučavamo za druge misije, posebno za ono što nazivamo ratovanjem visokog intenziteta – naveo je Malar.

Pročitajte još

Malar je istakao da pomorske borbe postaju sve vjerovatnije.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da se rat Rusije protiv Ukrajine takođe preliva u Crno more i da jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, nemilosrdno napadaju ratne brodove i komercijalna plovila u Crvenom moru, zapadne mornarice moraju da se prilagode novom okruženju.

“Politiko” piše da se očekuje da ce francuska borbena grupa nosača narednih dana započeti misiju u Sredozemnom moru.

Francuska jedina zemlja EU koja ima nosač aviona na nuklearni pogon

Francuska je jedina zemlja EU koja ima nosač aviona na nuklearni pogon “Šarl de Gol” koji takođe nosi nuklearno oružje. To je vodeći brod šire borbene grupe nosača koja uključuje nuklearne podmornice, fregate i borbene avione “rafal”.

Nosač aviona na nuklearni pogon “Šarl de Gol” porinut je 1994. godine, a projektovan je da nosi do 40 borbenih aviona “rafal”, kao i nekoliko helikoptera.

Nosač ima dužinu od 261 metar i ima posadu od oko 2.000 ljudi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu