Društvo

NERADNI DAN U SRPSKOJ Prije 28 godina u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i OKONČAN RAT

 U Republici Srpskoj danas je, na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, praznik i neradni dan, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Ovaj dan je, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, republički praznik.

NERADNI DAN U SRPSKOJ Prije 28 godina u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i OKONČAN RAT
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Danas ne rade republički i organi jedinice lokalne samouprave i organizacije, preduzeća, ustanove i ostale organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Zakonom je propisano da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik, odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave obavezni da rade i u kojem obimu, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.

Pročitajte još

Danas se navršilo 28 godina kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

U prvobitnoj verziji teksta, agencija Srna je navela kako je “ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa”, što je analizom Raskrinkavanja ocijenjeno kao manipulacija činjenicama.

BiH (tada Republika Bosna i Hercegovina) je od 1992. godine nezavisna i suverena država, dok je Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, dakle, “nastavila svoje pravno postojanje” kao “država”, što opovrgava netačne tvrdnje da se radi o “državnoj zajednici” koja je “nastala” ili je “stvorena” u Daytonu – navedeno je u analizi.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije