Hronika

NERASVIJETLJENO UBISTVO KOD ŠIPOVA Za ubicom oca četvoro djece tragaju 14 godina

Policija još uvijek traga za ubicom koji je u avgustu 2006. godine mučki ubio Zorana Grahovca zvanog Suko, oca četvoro djece, u Dragnić podovima kod Šipova.

NERASVIJETLJENO UBISTVO KOD ŠIPOVA Za ubicom oca četvoro djece tragaju 14 godina
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Istraga je bila svedena na samo jedno ime, a policija je protiv te osobe čak podnijela izvještaj tužilaštvu. Međutim, ubrzo je sve obustavljeno, jer dokaza nije bilo.

Grahovac je ubijen 16. avgusta 2006. godine, a njegovo tijelo pronašao je sakupljač gljiva, koji je odmah obavijestio policiju.

Kao i ostali slučajevi nerasvjetljenih ubistava, i ovaj je prošao kroz više “ruku”, a kompletan dosije o svemu šta se događalo tokom istrage trenutno se nalazi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske Upravi za organizovani i teški kriminalitet.

Iz Uprave ističu da je istraga i dalje aktivna, te da potraga za ubicom nije prestala.

– Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet postupaju i preduzimaju sve mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva na štetu Grahovac Zorana izvršenog 16. avgusta 2006. godine, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka – izjavila je za Srpskainfo portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sukob od ranije

Zoran Grahovac zvani Suko, otac četvoro maloljetne djece, ubijen je nedaleko od porodične kuće u Dragnić podovima u avgustu 2006. godine.

Beživotno tijelo Grahovca, koji je u vrijeme ubistva imao 47 godina, pronašao je sakupljač gljiva.

Nakon što je policiji prijavljen slučaj, na mjesto zločina upućene su ekipe za uviđaj. Daljom istragom utvrđeno je da je Grahovac ubijen hicima iz poluautomatske puške. Utvrđeno je i da je imao sukob s jednom osobom, koja je maltretirala porodicu, ali ništa nije pomoglo da se ubica identifikuje i da bude priveden pravdi.

Ronioci

Tokom istrage bila je angažovana i specijalna policija, te ronioci koji su u potrazi za krunskim materijalnim dokazom, odnosno poluautomatskom puškom kojom je, kako se smatra, izvršeno ubistvo Grahovca, pretražili 18 pećina u blizini Šipova.

Osim pećina, ronioci su preronili gotovo tri kilometra Plive.

Zanimljiva je i činjenica da se u policijskim evidencijama najčešće spominjalo jedno ime koje je bilo predmet ozbiljne obrade, ali bez svjedoka i materijalnih dokaza ova osoba do danas nije procesuirana.

FOTO: Foto: P. Dedijer/Ringier
FOTO: Foto: P. Dedijer/Ringier

Motiv

Prema dostupnim podacima iz policijskog dosjea, Zoran Grahovac imao je četvoro djece, među kojima i tada maloljetnu kćerku J.K.

Pročitajte još

Pokojnik je na dan ubistva otišao nekoliko kilometara dalje od porodične kuće kako bi vratio krave. No, krave su se vratile, ali vlasnika nije bilo nigdje.

Kako je i ranije znao ostati u selu, supruga i djeca nisu ništa posumnjali, do sljedećeg dana. Tada ih je šokirala vijest da je Zoran pronađen mrtav.

Istraga je u prvim danima nagovještavala da će slučaj biti brzo rasvijetljen. Naime, Grahovac je godinu dana prije ubistva zatražio od lokalne policije da mu pomognu kako bi vratio tada 16-ogodišnju kćerku, koju je u vranbračnu zajednicu odveo do tada dobar porodični prijatelj, čiji je identitet poznat redakciji.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Policija je ubrzo maloljetnu kćerku vratila živu i zdravu i djevojka je nastavila živjeti sa svojim roditeljima i braćom u porodičnoj kući u Dragnić podovima.

Napadi bijesa

Međutim, proganjanje kćerke se nije zaustavilo. Mještanin susjednog sela je jedne noći tokom 2005. godine, zajedno sa svojim bratom, došao u šumu u blizinu kuće Grahovčevih, te svirajući frulu pozivao maloljetnicu da mu se vrati.

Čuvši zvuke iz šume, pokojnik je uzeo pušku i ispalio rafal upozorenja, nakon čega se proganjanje kćerke prekinulo.

Godinu dana kasnije, kako se navodi u policijskim dosjeima, koji su ispunili 500 stranica vezanih za slučaj ubistva Zorana Grahovca, maloljetna kćerka se udala za drugog čovjeka.

Saznavši za ovu novost, osoba koja ju je primorala na vanbračnu zajednicu se, prema izjavi koju je njegov brat dao u policiji tokom istrage, počeo ponašati čudno i povukao u sebe, a povremeno je imao i napade bijesa. Ubrzo će postati i glavni osumnjičeni.

“Pucao sam na divljač”

Na dan ubistva brat je izjavio policiji da je osumnjičeni uzeo poluautomatsku pušku iz porodične kuće i zaputio se prema šumi iz koje se nekoliko trenutaka kasnije začuo pucanj.

U svjedočenju je izjavio da je upitao svog brata na koga je pucao, na šta je prvo dobio odgovor “pucao sam na divljač”, a zatim i onaj mnogo šokantniji “deknuo sam Suku (Zorana Grahovca op.a.)”!

Policija je privela osumnjičenog tokom istrage, ali do danas nije pronađena poluautomatska puška koju je navodno imao u kući.

Od njega je uzeta i parafinska rukavica, koja nije otkrila tragove baruta na rukama, pa je tada glavni osumnjičeni pušten kući.

Zanimljivo je da je nakon istrage policija podnijela izveštaj banjalučkom tužilaštvu protiv osumnjičenog zbog ubistva Zorana Grahovca, ali uz tužilačku odluku koja je bila konačna i koja je glasila kako nema dovoljno dokaza za procesuiranje. Istraga čeka neka bolja vremena.

Poznanici razočarani

Bliski članovi porodice pokojnika još ranije su potvrdili sve navode iz istrage, a poznanici ubijenog Grahovca ne kriju razočaranje činjenicom da istraga u ovom slučaju još uvijek traje.

– Poznavao sam Suku, radili smo zajedno. Ne mogu da vjerujem da ovaj slučaj nije završen, ali ništa me više u ovoj državi ne može začuditi – ispričao je poznanik pokojnika koji je želio ostati anoniman.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu