Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NERASVIJETLJENO UBISTVO “KOSTOLOMCA” Dugogodišnji radnik MUP RS izrešetan ispred osnovne škole u Banjaluci

Hronika Početna
Autor:

Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kukavičko ubistvo Đorđa Milosavljevića, dugogodišnjeg radnika MUP Republike Srpske, već dvije decenije tapka u mračnom hodniku istrage.

Milosavljević je ubijen ispred Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u banjalučkom naselju Borik 16. marta 1998. godine.

Ubica je sačekao Milosavljevića sakriven u mraku, a zatim u njega ispucao pet hitaca u leđa.  Iako je Milosavljević bio poznat po odličnom poznavanju borilačkih vještina, ubici se nije mogao oduprijeti jer ga nije ni video.

Porodica pokojnika i njegovi najbliži sutra će da obilježe 20 godina od smrti Milosavljevića, a uvijek isto pitanje nema odgovora je ono o identitetu ubice.

I u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima, policija je imala dovoljno dokaza da rasvijetli zločin, ali se sumnjalo da ubica ima jaka leđa koja ga štite i dvije decenije nakon zločina.

Istražioce je iznenadilo kada su tokom uviđaja, samo nekoliko metara od beživotnog tijela Milosavljevića pronašli ne samo automatsku pušku kojom je izvršen zločin, već i odjeću sa koje su uspješno izuzeti DNK tragovi.

U svakoj “normalnoj” istrazi ovakvi dokazi bi bili dovoljni za otkrivanje identiteta ubice, ali to nije bio slučaj sa ubistvom Milosavljevića. Zahvaljujući forenzičarima iz Mađarske kojima su poslati pronađeni tragovi sa mjesta zločina, zatim biološki tragovi sa oružja i odbačene odjeće koju je ostavio ubica, banjalučki inspektori su nekoliko dana nakon ubistva Milosavljevića imali DNK profil ubice.

Profil je odmah poslat u “CODYS” baze u Zagrebu i Beogradu, ali do danas nema informacija o ubici.

Tokom istrage policija je privela osobe iz kriminalnog miljea, od najsumnjiviji upućeni su na poligraf, ali ništa nije pomoglo da se rasvijetli ovaj mučki zločin.

Profesor

Ubijeni Đorđe Milosavljević je u vrijeme ubistva bio profesor u MUP školi, predavao je specijalno fizičko vaspitanje, u kojem su bile uključene i borilačke veštine, pa i ne čudi nadimak Kostolomac.

Pored ovog posla, pokojnik je bio i vlasnik privatne škole za bodigarde koja se zvala “Vrbino srce”, a koja je svoje treninge održavala upravo u sali za fizičko Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”.

Motivi

Izvor “EuroBlica” blizak policiji ispričao je kako se nakon ubistva Milosavljevića polemisalo o raznim motivima, ali bez jasnog traga.

Proveravalo se da li ubistvo Milosavljevića ima veze sa njegovim poslom od prije rata, kada je radio u zatvoru “Remetinac” kod Zagreba. U to vrijeme su postojala i politička previranja između Banjaluke i Pala.

Policija je provjeravala i navode da je Milosavljević bio u vezi sa Arkanom, ali ništa nije uputilo na pravi trag.

Zanimljivo je da se velika većina današnjih radnika odlično sjeća Milosavljevića koji je bio mnogo poznatiji pod nadimkom Kostolomac, upravo zbog borilačkih vještina koje je odlično poznavao.

Prije rata Milosavljević je bio takođe na istaknutim policijskim pozicijama u zatvoru Remetinac kod Zagreba, pa u Staroj Gradišci, da bi se od 1993. godine zaposlio u MUP RS.

Iako se slučaj bivšeg radnika MUP od ostalih izdvaja upravo zbog činjenice da su pronađeni brojni dokazi, ubica do danas nije otkriven.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO