Društvo

NESAVJESNOG MUŠKARCA SNIMILE KAMERE Zaraženi lagao o kretanju, pa ugrozio još DVOJE LJUDI

Slučaj Vitežanina sa zeničkom adresom, kojem je među prvima potvrđen korona virus, a čiji krug osoba koje je zarazio se širi svaki dan, donio je nove, neočekivane i velike probleme zdravstvenom sistemu Srednjobosanskog kantona.

NESAVJESNOG MUŠKARCA SNIMILE KAMERE Zaraženi lagao o kretanju, pa ugrozio još DVOJE LJUDI
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naime, porodica zaraženog, kako neslužbeno saznaje Avaz, nakon potvrde zaraze tvrdila je da je riječ o bolesnom i operisanom čovjeku koji se nije kretao nigdje, da bi u svojevrsnoj istrazi u Zavodu za javno zdravstvo otkrili da to baš nije tako, da je čovjeka čak snimila kamera u jednoj prodavaonici.

Jasna slika

Identifikovanje kontakata u takvoj situaciji je jako otežano, upozorio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, Sead Karakaš.

Vrlo nam je značajno da dobijemo sve informacije gdje je svaka osoba koja je pozitivna ili je bila u kontaku sa pozitivnima kretala prethodnih dana. Tek na osnovu toga možemo dobiti jasnu sliku o svemu – rekao je Karakaš.

Pročitajte još

Da je o ovom problemu raspravljala i Vlada SBK potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Feliks Vidović, koji upozorava da je davanje netačnih podataka kažnjivo djelo i da će prekršitelji biti rigorozno kažnjeni.

Epidemiološka istraga

– To u velikoj mjeri otežava epidemiološku istragu i neophodno je informisati javnost da je davanje lažnih podataka krivično djelo, pogotovo po osnovu ugrožavanja zdravlja ljudi. Svi moraju biti svjesni da će biti procesuirani i sankcionisani, od velikih novčanih kazni do zatvorskih kazni u trajanju od nekoliko godina – rekao je Vidović.

Tako je Zenički Vitežanin koji se veže uz tuzlanski klaster dosad zarazio dvoje ljudi, svoju sestru i vozača taksija koji ga je odvezao u Zenicu, a panika je ovih dana bila i u viteškom Domu zdravlja, gdje je u samoizolaciju stavljen cijeli jedan tim zdravstvenih radnika, koji, srećom, nisu pozitivni.