Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NESAVJESNOG MUŠKARCA SNIMILE KAMERE Zaraženi lagao o kretanju, pa ugrozio još DVOJE LJUDI

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Slučaj Vitežanina sa zeničkom adresom, kojem je među prvima potvrđen korona virus, a čiji krug osoba koje je zarazio se širi svaki dan, donio je nove, neočekivane i velike probleme zdravstvenom sistemu Srednjobosanskog kantona.

Naime, porodica zaraženog, kako neslužbeno saznaje Avaz, nakon potvrde zaraze tvrdila je da je riječ o bolesnom i operisanom čovjeku koji se nije kretao nigdje, da bi u svojevrsnoj istrazi u Zavodu za javno zdravstvo otkrili da to baš nije tako, da je čovjeka čak snimila kamera u jednoj prodavaonici.

Jasna slika

Identifikovanje kontakata u takvoj situaciji je jako otežano, upozorio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, Sead Karakaš.

– Vrlo nam je značajno da dobijemo sve informacije gdje je svaka osoba koja je pozitivna ili je bila u kontaku sa pozitivnima kretala prethodnih dana. Tek na osnovu toga možemo dobiti jasnu sliku o svemu – rekao je Karakaš.

Da je o ovom problemu raspravljala i Vlada SBK potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Feliks Vidović, koji upozorava da je davanje netačnih podataka kažnjivo djelo i da će prekršitelji biti rigorozno kažnjeni.

Epidemiološka istraga

– To u velikoj mjeri otežava epidemiološku istragu i neophodno je informisati javnost da je davanje lažnih podataka krivično djelo, pogotovo po osnovu ugrožavanja zdravlja ljudi. Svi moraju biti svjesni da će biti procesuirani i sankcionisani, od velikih novčanih kazni do zatvorskih kazni u trajanju od nekoliko godina – rekao je Vidović.

Tako je Zenički Vitežanin koji se veže uz tuzlanski klaster dosad zarazio dvoje ljudi, svoju sestru i vozača taksija koji ga je odvezao u Zenicu, a panika je ovih dana bila i u viteškom Domu zdravlja, gdje je u samoizolaciju stavljen cijeli jedan tim zdravstvenih radnika, koji, srećom, nisu pozitivni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO