Politika

NEŠIĆ ODGOVARA DODIКU Narodu će biti bolje kada kabinet zamijenite kućom, radnim stolom i pisanjem memoara

Danas je predsjednik SNSD još jednom dao priliku narodu da ponovi osnovno političko gradivo - dragi građani, kad vam Milorad Dodik nešto kaže znajte da je istina uvijek suprotna od toga.

NEŠIĆ ODGOVARA DODIКU Narodu će biti bolje kada kabinet zamijenite kućom, radnim stolom i pisanjem memoara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poručio je lider DNS, Nenad Nešić reagujući na izjavu predsjednika SNSD koji je ponovio da novac od MMF nije kredit već “rezerve koje dobijaju sve članice tog fonda, pa tako i Republika Srpska”.

Nešić odgovara Dodiku da definicija kredita jeste povjerenje jedne strane da obezbijedi novac ili resurse drugoj strani, gdje druga strana ne uzvraća nikakvu vrijednost u tom trenutku (stvara se dug), već umjesto toga daje obećanje da će vratiti novac ( ili neku drugu vrijednost u istoj količini) u kasnijem periodu.

Pročitajte još

– Drugim riječima, to je kao da Vi, srpski narod u BiH poštujete pa kad Vas Narodna skupština obaveže na nešto Vi povjerenje vratite poštovanjem odluke. Dakle, kao što je ono Vaše bilo glasanje o Centralnoj banci BiH a ne običan mejl, tako je ovo sad dug a ne poklon – kaže Nešić.

On ističe da sredstva koja je MMF odobrio BiH po osnovu specijalnih prava povlačenja na osnovu kvota, BiH će morati da vrati. Novac koji se vraća je, kako naglašava Nešić, kredit.

– Ovakve aranžmane regija već poznaje. Srbija je prvi ovakav aranžman sklopila 11. juna 2001.  u iznosu od 200 miliona specijalnih prava vučenja, tj. oko 293,7 miliona evra  (42,76 odsto kvote), kao finansijska podrška daljim makroekonomskim i strukturnim reformama (Press Release No. 01/31). Odobrena sredstva su iskorišćena u četiri jednake tranše, a otplaćena su u periodu od marta 2004. do maja 2006. godine – ističe Nešić.

On dodaje da je 13. maja 2002. godine odobren trogodišnji aranžman za produženo finansiranje, u ukupnom iznosu od 650 miliona SPV, tj. oko 909,38 miliona evra što predstavlja 138,98 odsto kvote (Press Release No. 02/25), kojim je podržan ekonomski program stabilizacije i reformi. Odobrena sredstva su u potpunosti iskorišćena u 12 tranši, a prijevremeno su otplaćena tokom 2006. i 2007. godine.

Nešić ističe da niko nikome ne može natovariti muke na vrat koliko čovjek sam sebi.

– Nažalost po Vas, predsjedniče SNSD, proteklih mjeseci niste nikoga ubjedili da ste pobjednik, svi znaju da smo na evropskom ekonomskom dnu i u samo par nedjelja od neuspijeha da postanete čobanin smatrajući nas sve ovcama koje vas moraju slijediti uvrijedili ste  djecu ove zemlje i njihove roditelje vređajući one koji su otišli trbuhom za hljebom – kaže Nešić.

On poručuje Dodiku da ga se niko više ne boji, te da je narodu bolje da lider SNSD što manje radi jer će “tako zemlja biti u manje lošem stanju kada kabinet zamjeni kućom, radnim stolom i pisanjem memoara”.

Prihvati notifikacije