Politika

Nešić podržao Dodika "Odluke Kristijana Šmita uperene protiv BiH"

Predsjednik DNS Nenad Nešić ocijenio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uradio ispravnu i jedinu moguću stvar kada je potpisao ukaz o proglašenju izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Nenad Nešić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Drugačije nisam ni očekivao, jer je logično da predsjednik Republike ispoštuje dvotrećinsku volju Narodne skupštine.

Drago mi je da i oko ovog zakona, kao i oko stava o OHR i Ustavnom sudu, postoji nacionalni konsenzus, rekao je Nešić.

Dodao je da Republika Srpska brani svoje pravo, ali i pravo BiH i sva tri naroda da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Srpska brani princip da zakone treba da donose od naroda izabrani predstavnici, a ne visoki predstavnici. B

rani univerzalni princip da suverenitet pripada narodima BiH, a ne pojedincu – strancu. Brani demokratiju, institut izbora i institucije. Republika Srpska je za dijalog, dogovor, kompromis – rekao je Nešić.

On poručuje da su odluke Kristijana Šmita uperene protiv BiH. Odluke Republike Srpske nisu usmjerene ni protiv koga, jer duboko vjerujemo da se sadašnjost i budućnost ne mogu graditi na svađi, mržnji i podjelama – istakao je predsjednik DNS.

Pročitajte još

Svako od nas, dodao je, treba da uđe u cipele onog drugog i onda da sjednemo za sto i riješimo probleme. Ukoliko ima volje, vjerujem da ne postoji nerješiv problem.

Došli smo do tačke – ne kada su nezadovoljni Milorad Dodik i Dragan Čović – nego kada su nezadovoljna čitava dva naroda. Lako je voditi politiku “neka komšiji crkne krava”, ali to ne vodi nigdje.

Odgovorni političari traže rješenja i gledaju kako da se u pozitivnom takmiče sa komšijama. Ako zaista želimo u EU, hajde da to i pokažemo i da se riješimo stranaca u BiH jer i to su prioriteti EU za članstvo BiH – poručio je Nešić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije