Društvo

Nešić za SRPSKAINFO: Potrebna nam je strategija o CRNIM TAČKAMA

Javno preduzeće „Putevi Srpske“ će u narednom periodu pristupiti izradi Strategije i programa iz bezbjednosti saobraćaja, kojima će se detaljno obilježiti ”crne tačke” na putevima.

Nešić za SRPSKAINFO: Potrebna nam je strategija o CRNIM TAČKAMA
foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

U „Putevima RS“ ističu da je jedna ovakva strategija potrebna i da će ona da utvrdi jasne pravce djelovanja u rješavanju ovih problema.

Svjesni smo da je putna infrastruktura u Srpskoj u lošem stanju na nekim mjestima. Problema i prioriteta je mnogo, pa moramo da ih rješavamo postepeno. U većini slučajeva, najveće probleme nam predstavljaju razni proceduralni poslovi koji treba da se završe prije nego što počnu radovi – rekao je direktor “Puteva RS” Nenad Nešić.

Nešić tvrdi da je planom JP „Putevi RS“ za 2019. predviđena sanacija, izgradnja i modernizacija mnogih putnih dionica u Srpskoj.

– Planirana je izgradnja kružne raskrsnice u Prijedoru, na spoju magistralnog puta M-4 i ulice 29. novembar, a vrijednost investicije je 712.000 KM, zatim izgradnja kružne raskrsnice u Prnjavoru, na ukrštanju magistralnog puta M-16.1 i regionalnog puta P-474, vrijednosti 816.000, te kružne raskrsnice u Modriči, vrijednosti 461.000 KM. U subotu započinju radovi na rekonstrukciji regionalnog puta Lukavac – Pale, dionica Jasik – Triangla, i most, a vrijednost investicije je 3,25 miliona KM – kaže Nešić za Srpskainfo.

Dodaje da je u planu i rekonstrukcija i uklapanje dva mosta u Vrbanji, u vrijednosti od 670.000 KM.

– Predviđena je i izgradnja dva mosta i dijela saobraćajnice u dužini oko 500 metara na dionici Šnjegotina – Klupe, u vrijednosti milion KM, kružna raskrsnica na ukrštanju magistralnog puta M16 i Nemanjine i Kozarske ulice u Laktašima, sa rekonstrukcijom dijela ovog puta, ukupne vrijednosti 795.000 KM. U ovoj godini, u planu je i izgradnja regionalnog puta P 474, Tedin Han – Križ (Zelenkovci – Vitkovići), u iznosu od 500.000 KM. Planiran je i spoj magistralnih puteva M20 i M6, u dužini od 5,5 kilometara, u iznosu od 800.000 KM – ističe Nešić.

Kaže da je pomenutim planom predviđena i izgradnja dva kružna toka u Brodu, u iznosu od 700.000 KM.

– Planirana je i rekonstrukcija Ulice Brodskog bataljona u Brodu, u iznosu od 440.000 KM, kao i  rehabilitacija magistralnog puta M-6, Ljubinje – Trebinje, vrijednosti 3,94 miliona KM, te rehabilitacija magistralnih puteva M-14 i M14.1, Kozarska Dubica – Draksenić – Vrbaška, u vrijednosti 500.000 KM. Predviđena je i rekonstrukcija regionalnog puta P-415, Jezero – Šipovo, u iznosu od 300.000 KM, rekonstrukcija spoja lokalnog puta Prijedor – Busnovi sa regionalnim putem P-405 Bronzani Majdan – granica RS/FBiH (Razboj) u mjestu Tromeđa, vrijednosti 500.000, te rehabilitacija regionalnog puta P-452, Milići – Zeleni Jadar, u iznosu od 500.000 KM – naglašava Nešić.

Održavanje i modernizacija

U toku 2018. godine, po osnovu putarina i indirektnih poreza uplaćenih sa jedinstvenog računa trezora od UIO, Javnom preduzeću “Putevi RS” doznačeno je nešto više od 79 miliona KM.

– U redovno održavanje magistralne i regionalne putne mreže Republike Srpske tokom prošle godine je uloženo oko 67 miliona KM sa PDV-om, dok je u investiciona ulaganja izgradnje i modernizacije putne mreže uloženo oko 50 miliona KM. “Putevi RS” čine maksimalne napore za kontinuirano održavanju putne mreže, kako bi ona bila što kvalitetnija i bezbjednija za sve učesnike u saobraćaju – poručio je nedavno Nešić.