Politika

Nesporna dva zakona zbog kojih se sudi predsjedniku: Ustavni sud utvrdio da su Dodik i Narodna skupština postupali ispravno

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ruska zastava na zgradi Ustavnog suda RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ//RINGIER

Ustavni sud je utvrdio da Narodna skupština Srpske usvajanjem i dostavljanjem navedenih zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u „Službenom glasniku Republike Srpske“, te da predsjednik Republike Srpske donošenjem ukaza, nisu povrijedili Ustavom Republike Srpske utvrđeni postupak donošenja zakona.

Zbog toga je Sud ocijenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Pročitajte još

-U odnosu na činjenicu da je visoki predstavnik za BiH donio Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu osporenih zakona, Ustavni sud je konstatovao da visoki predstavnik nije institucija ustavnopravnog poretka Republike Srpske, te da nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti zakonodavnog postupka sa aspekta tih akata, tj. u odnosu na njih. Ustavni sud je takođe ocijenio da Ustav RS nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u Republici Srpskoj, koji, pored usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava – saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Podsjećamo, upravo zbog ova dva zakona pred Sudom BiH sudi se predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i direktoru Službenog glasnika RS, Milošu Lukiću.

Pored navedene odluke, Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio i odluke kojima nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti osporenih pojedinih podzakonskih normativnih akata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije