Politika

NESPOSOBNI ZA DOGOVOR Domaći političari se sastaju sa strancima, ali ne i međusobno

Blokada institucija na nivou BiH ulazi u peti mjesec, a za to vrijeme srpski, hrvatski i bošnjački političari nisu održali nijedan zajednički sastanak kako bi pokušali naći rješenje za izlazak iz trenutne krize.

NESPOSOBNI ZA DOGOVOR Domaći političari se sastaju  sa strancima, ali ne i međusobno
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Umjesto poziva na zajedničke sastanke, traganje za rješenjima i spremnost na kompromis, bošnjački političari svakodnevno prizivaju međunarodnu zajednicu da uvede sankcije lideru SNSD i srpskom članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

S druge strane, vlast Republike Srpske upravo nemogućnost dogovora sa bošnjačkim političarima i njihovo odbijanje međusobnog dijaloga koriste kao dodatni argument za tezu kako Bosna i Hercegovina nije moguća država i kako ne može dalje funkcionisati.

Tri pristupa

Na pitanje šta ako međunarodna zajednica ne kazni Dodika, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nedavno rekao da će se BiH u tom slučaju vratiti na vrijeme prije Dejtona, kada nisu postojali entiteti. On ni u jednom momentu, međutim, nije spomenuo da bi bošnjački političari trebali sjesti s Dodikom i predstavnicima vlasti iz Srpske i pokušati razgovarati, niti da je kompromis opcija.

Domaći političari, očito, međusobno ne žele da se sastaju, ali su zato proteklih mjeseci, pojedinačno, održali brojne sastanke sa stranim zvaničnicima kojima su iznosili svoje viđenje problema u BiH.

I dok bošnjački političari sve nade polažu u međunarodnu zajednicu da rješava probleme u BiH, srpski rješenje vide u vraćanju na izvorni Dejton, a hrvatski političari mudro ćute, građani se sve više pitaju može li Bosna i Hercegovina uopšte opstati bez stranaca. Da li su domaći političari uopšte sposobni da vode BiH i riješe nagomilane probleme ili je Dodik u pravu kada kaže da je ova država „propali eksperiment Zapada“?

Politički analitičar Velizar Antić ističe da naši političari još uvijek ne shvataju da je BiH konsocijativna demokratija u kojoj se do rješenja mora dolaziti dogovorom i konsezusom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da je sasvim sigurno da upravo bošnjački političari najmanje razumiju ovaj koncept demokratije, jer iz njihovih izjava proizilaze samo dvije stvari, a to je, ili pozivanje međunarodne zajednice da ona svojim autoritetom riješi krizu, ili nametanje svog koncepta o građanskoj i unitarnoj državi kao jedinom rješenju.

– Nikako im ne pada na pamet jedina prava opcija, a to je razgovor i kompromis i sa srpskom, ali i sa hrvatskom stranom u BiH. Jedino što njih zadovoljava su ili sankcije od strane međunarodne zajednice ili koncept unitarne države – ocjenjuje Antić.

Razmaženi

Zašto je to tako? Antić odgovara da je dobrim dijelom međunarodna zajednica „razmazila“ bošnjačku stranu u BiH jer su sva nametnuta rješenja do sada išla u korist bošnjačkih interesa i viđenja kako država treba da funkcioniše.

Međutim, kako kaže on, okolnosti su se u mnogome promijenile kako na međunarodnom planu, tako i na unutrašnjem, jer BiH nije više zemlja koja je tek izašla iz rata, već je od rata prošlo već 26 godina. Antić kaže da je vrijeme da političke elite napokon preuzmu odgovornost za pozicije na kojima se nalaze i da kroz dogovor dolaze do rješenja problema.

Pročitajte još

– Možemo postaviti još jedno zanimljivo pitanje, a ono glasi, kako bi se bošnjačka strana ponašala kada bi novi visoki predstavnik donio neko rješenje koje ne bi bilo u interesu bošnjačkog naroda već bi bilo u interesu srpskog ili hrvatskog naroda. U tom slučaju bi, sasvim sigurno, i visoki predstavnik i međunarodna zajednica bili proglašeni mrziteljem i Bošnjaka i muslimana i tražila bi se u takvoj odluci neka hrišćanska zavjera protiv muslimana – smatra Antić.

On ističe da bošnjačka strana priziva međunarodnu zajednicu da donese rješenja, ali ona moraju da budu onakva kako su ih zamislili Bošnjaci. Sva druga rješenja su, kaže Antić, za njih neprihvatljiva.

Polazna osnova

Prema njegovim riječima, bošnjački političari ne vide činjenicu da je BiH heterogena država, multikonfesionalna i multinacionalna, i da samo u dogovoru sva tri naroda u BiH možemo očekivati dugoročna rješenja.

– Nema tih stranaca i međunarodnog faktora koji može donijeti dugoročna i održiva rješenja ukoliko se mi unutar države ne dogovorimo oko tih rješenja. U suštini, mi već imamo i rješenje i model po kome država treba da funkcioniše. Taj model se zove Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, koji proizilazi iz tog sporazuma. To je polazna osnova za sve dogovore i kompromise u zemlji – napominje Antić.

Ističe da je rješenje da se vratimo tom sporazumu i da za sve probleme tražimo rješenje u skladu s njim. I naravno, kako kaže Antić, potrebno je mnogo više razumijevanja sa svih strana o interesima one druge strane.

– Ukoliko ćemo se ponašati kao razmažena djeca, koja u parkiću žele sve igračke samo za sebe, nigdje nećemo stići i uvijek ćemo se vrtiti u krugu konstantnih kriza – poručuje Antić.

Izgovor za nerad

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da su domaći političari, koji su decenijama na vlasti, stvorili savršen recept beskonačnog vladanja, hraneći jedni druge na etnonacionalizmu, držanjem stalnih tenzija i napetosti, te koristeći savršen izgovor za nerad i neodgovornost u međunarodnoj zajednici.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Često čujemo kako bi oni uradili neke stvari, ali im je vječita smetnja taj famozni OHR. Dijelom je međunarodna zajednica smetnja za još bezočniju pljačku javnih dobara i izigravanje zakona, odnosno omalovažavanje pravne države. Dijelom je kriva jer se “balkanizirala” i povjerovala da su lideri političkih partija garant mira i stabilnosti, a oni stalno zveckaju oružjem – objašnjava Topićeva.

Dodaje da domaći političari definitivno ne žele riješiti krizu, već opstaju na vlasti stalnim produkovanjem kriza, pa „zašto bi sjekli granu na kojoj sjede“.

Topićeva ističe da domaći političari nisu gadljivi na novac koji dobija država iz međunarodnih izvora, ali im to nije razlog za grubo vrijeđanje i omalovažavanje.

– Oni poštuju samo one iz međunarodnih krugova koji “drže” njihovu stranu. Rezultati domaćih autoriteta vlasti su vidljivi na svakom koraku – u svim sferama smo u slobodnom propadanju, tako da je više nego jasno koliko bismo tek bili izgubljeni da nije međunarodne podrške – zaključuje Topićeva.

Ratnohuškačka politika

Prijetnje pojedinih bošnjačkih političara da će, ako međunarodna zajednica ne kazni Dodika, BiH morati vratiti u vrijeme prije Dejtona, Antić tumači kao „dolivanje ulja na vatru“.

– Ove i slične ratnohuškačke izjave koje dolaze od bošnjačkih političara i intelektualaca nikako nisu dobre i samo dolivaju ulje na vatru. Rješenje je u dogovoru, konsenzusu i kompromisu, a nikako u prijetnjama ratom i vraćanju na stanje koje je bilo prije Dejtona – kaže Antić.

Ističe da je svima jasno koje stanje je bilo prije Dejtona, te da narodima u BiH nije nikako u interesu da se vrati u to stanje. Vraćanje u stanje prije Dejtona, tvrdi Antić, mogu da prizivaju samo oni koji su iz rata izašli kao ratni profiteri, odnosno oni koji nisu ni osjetili rat već su se u njemu obogatili.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije