Politika

NESTRANAČKI I POSMATRAČI OPOZICIJE VAN, OSTALI UNUTRA Objavljene odluke o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici

Centralna izborna komisija BiH zvanično je objavila odluke o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, što znači da nezadovoljni imaju rok od dva dana da se žale Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

NESTRANAČKI I POSMATRAČI OPOZICIJE VAN, OSTALI UNUTRA Objavljene odluke o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Zbog toga će i sutrašnji dan, subota, biti radni u CIK i računa se kao drugi dan roka za podnošenje žalbe.

Kada je riječ o Srebrenici, uočene nepravilnosti mogle su se čuti i na jučerašnjoj sjednici CIK BiH. Zato je ovaj put zanimljivije ono što je u zvaničnom obrazloženju navedeno za Doboj, gdje su izbori poništeni na 89 od 106 redovnih biračkih mjesta.

Kako navode u CIK, od 89 birakih mjesta, na 66 mjesta akreditovanim posmaračima nije dozvoljen ulazak na biračko mjesto tokom pripreme za otvaranje biračkog mjesta, a posebno za vrijeme kontrole glasačkih listića i brojanja rezutata, te im je onemogućeno da primjedbe unesu u Zapisnik o radu biračkih odbora.

– CIK je analizom Zapisnika o radu birakih odbora utvrdila da su pojedini posmatrači kojima je bilo omogućeno posmatranje izbornog procesa na biračkom mjestu bili prisutni u cijelom periodu glasanja i brojanja. To je opovrglo tvrdnje Gradske izborne komisije Doboj da je zbog epidemiloške situacije vršena rotacija posmatrača – piše u obrazloženju odluke CIK.

Za CIK je naročito sporno to što je nestranačkim posmtračima ispred „Koalicije pod lupom“, kao i akreditovanim posmatračima stranaka PDP, SDS, DNS, SP, SDA-SBiH-HB i Narodnog pokreta „Banjaluka zove“ pravo na posmtranje bilo uskraćeno u perodu od šest do sedam časova. To je bitno jer je Izbornim zakonom BiH propisano da će prije početka glasanja, birački odbor, u prisustvu akreditovanih posmatrača: izložiti prazne glasačke kutije i zapečatiti ih, prebrojati i upisani u obrasce ukupan broj birača za to biračko mjesto (na osnovu izvoda iz centralnog biračkog spiska), zatim prebrojati i upisati ukupan broj glasačkih listića koji su prmiljeni na to mjesto.

– Kršenjem i ove zakonske odredbe, utvrđeno je grubo nepoštovanje jednog od najvažnijih pravila za rad biračkog odbora, kao jednog od garanata pravilnog i zakonitog postupka glasanja i brojanja glasačkih listića – navodi se u obrazloženju.

CIK BiH je provjeraval i navode Gradske izvorne komisije da se sve to dešavalo zbog epidemoloških mjera. Taj argument je odbačen uz obrazloženje da je epidemiološka situacija bila slična u cijeloj BiH, a da je jedno u Doboju bio zaranjen ulazak posmatrača opoziocionih partija.

Pročitajte još

Još jedan razlog za sumnju u regularnost izbora u Doboju – ubjedljivo najveći broj posmatrača kojima je dozvoljen ulazak na birako mjesto bio je ispred političkih subjekata koji su osvojili nula glasova!

-Njihova uloga na izborni dan je evidentno bila zauzimanje mjesta na biračkim mjestima i onemogućavanje posmatranja izbora od strane posmatrača akreditovanih političkih subjekata koji su ne fiktivno, nego stvarno učestvovali u izbornoj trci – smatra CIK BiH.