Svijet

NESVAKIDAŠNJA POJAVA Misteriozne formacije neobičnog imena na jezeru u blizini Čikaga (VIDEO)

Tokom ove sedmice "ledene palačinke" pronađene su duž čikaške obale jezera Mičigen.

NESVAKIDAŠNJA POJAVA Misteriozne formacije neobičnog imena na jezeru u blizini Čikaga (VIDEO)
FOTO: CRAIG SHIMALA/TVITER/SCREENSHOT

Neobična pojava predstavlja okrugle ravne diskove napravljene od leda, a zahtijeva posebne vremenske uslove da bi nastala.

Fotografije neobične pojave su snimljene na plaži Lojola u Rodžers Parku, približno 16 kilometara sjeverno od centra grada. Temperatura je u vrijeme snimanja fotografija bila oko -6 stepeni Celzijusa.

Pokrivenost Velikih jezera ledom trenutno iznosi 21,9 odsto, što je najviše u ovom periodu godine u posljednjih šest godina. Jezero Mičigen se takođe kreće na oko 20 odsto pokrivenosti ledom.

U ovo doba godine, zbog ekstremno niskih temperatura u većem dijelu sjevera SAD-a, pojavljuju se posebnosti poput ledenih palačinki i ledenih kuglica.

Ledene palačinke izgledaju upravo onako kako mislite – okrugli ravni diskovi napravljeni od leda. Uobičajeni su na Arktiku, ali obično se pojavljuju tek kada temperature padnu ispod nule nekoliko dana.

Fenomen je striktno ograničen na vodena tijela kao što su rijeke, jezera ili okeani.

Kada se ta vodene površine dovoljno ohlade, komadi leda koji su počeli da se formiraju udarit će jedan o drugi formirajući diskove eliptičnog oblika sa zaobljenim rubovima, prenosi Klix.

Prihvati notifikacije