Hronika

NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA Muškarac upucao mladića koji je upao u njegovu prodavnicu, a sada je TUŽBA STIGLA NJEMU

Hranislav Dimitrijević (65) iz sela Progorelica kod Kraljeva, nije mogao ni da nasluti da će ga samoodbrana od pljačkaša koji je htio da ukrade njegovu porodičnu imovinu koštati mnogo toga čak i četiri i po godine kasnije.

NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA Muškarac upucao mladića koji je upao u njegovu prodavnicu, a sada je TUŽBA STIGLA NJEMU
FOTO: V.ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA

Hranislav je naime, prije četiri i po godine, hicem iz pištolja ranio jednog pljačkaša koji je sa svojim saučesnikom, tokom noći, obio prodavnicu u dvorištu porodične kuće Dimitrijevića. Za navodni pokušaj ubistva i nanošenje tjelesne povrede, Hranislava je Viši sud u Kraljevu osudio na godinu dana kućnog pritvora bez elektronskog nadzora. Nakon izdržane kazne, njemu je, kako kaže, nedavno stigla nova tužba na osnovu koje oštećeni, odnosno pljačkaš prodavnice, zahtijeva odštetu od ukupno dva miliona dinara, prenosi Blic.

Pročitajte još

– Kada vratim film unazad, sva suđenja, presude i žalbe u ovom mom slučaju ličili su na farsu. Odslužio sam tih godinu dana, advokatima sam ukupno platio 11,5 hiljada evra i, evo, sada moram da platim i odštetu “oštećenom”. Da platim onome koji je pokušao da opljačka našu prodavnicu – nemoćno šireći ruke, pita se Hranislav.

Te kobne noći, nastavlja svoju priču, Hranislav je spavajući u kući čuo da se uključio alarm u prodavnici u porodičnom vlasništvu i uzevši pištolj krenuo da vidi šta se događa. Kada je izašao iz svog dvorišta zatekao je dvojicu lopova kako izlaze iz obijene radnje.

– Jedan je odmah pobjegao, a ovaj drugi što je u naručju nosio ukradene cigarete me je snažno odgurnuo. Pao sam na zemlju, a lopov je krenuo da me udari nogom. Strahujući za svoj život tada sam ispalio dva hica iz pištolja. Jedan je lopova pogodio, a drugi promašio.  Ubrzo su pristigli moji sinovi Ivan i Igor, potom i policija i Hitna pomoć. Ranjeni lopov je ponavljao da sam u njega pucao iz čista mira i da on nije ništa ukrao, iako su svi dokazi, pa i svjedoci govorili suprotno. Na sebi je imao obučene čak četiri trenerke, a krvavih tragova nije bilo – kaže Hranislav.

Nedugo poslije ovog nemilog događaja koji je Hranislavu potpuno promijenio život, počelo je suđenje.

– Našao sam se na optuženičkoj klupi, a sudija za svjedoke nije htio da prihvati moje sinove jer su, kako je rekao, pristrasni, kao ni komšiju koji je sve vidio, jer on, navodno, nije mjerodavan. A lopov je i dalje ponavljao da je on tuda samo prolazio i da ništa nije pokušao da opljačka. Tužilac je tražio da me osude na čak tri godine zatvora, ali posle žalbi Apelacionim sudu i novog suđenja dobio sam kućni pritvor bez elektronskog nadzora. Jedan advokat koji me je zastupao je u međuvremenu preminuo, a drugi sada zastupa tog oštećenog koji traži odštetu od dva miliona dinara. Valjda da podijele, ne znam… – priča Hranislav.

Iako ozbiljno narušenog zdravlja, Hranislav kaže da će i on podnijeti tužbu za naplatu odštete.

– Zahtijevaću tri miliona dinara. I za pretrpljeni strah, pogoršano zdravlje i duševno stanje i za štetu u prodavnici…Pa neka se sudimo, da vidimo da li je pravda dostižna svima ili samo nekima – navodi on.

Ugledna porodica

Mještani Progorelice za porodicu Dimitrijević imaju samo riječi hvale. I Hranislav, i njegovi sinovi, kako kažu, uvek su spremni da pomognu i izađu u susret.

– Dobri ljudi, nema tu šta mnogo da se priča. Tu smo, upućeni jedni na druge. Nikada nisu odbili da nekome iz našeg sela daju robu na veresiju. Pa, pun im je tefter takozvanih recki – jednoglasne su komšije.