Politika

NEUSPJEH TURKOVIĆEVE Savjet ministara ponovo odbio zahtjev za ukidanje viza Saudijskoj Arabiji

Savjet ministara olakšao je ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, a uprkos insistiranju ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković, vize za Saudijsku Arabiju nisu ukinute.

NEUSPJEH TURKOVIĆEVE Savjet ministara ponovo odbio zahtjev za ukidanje viza Saudijskoj Arabiji
FOTO: JUTJUB KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Bošnjački ministri Bisera Turković i Sifet Podžić dva puta su u posljednje dvije nedjelje spriječili olakšavanje ulaska stranaca, uslovljavajući tu odluku ukidanjem viza za državljane Saudijske Arabije, čemu su se protivili hrvatski ministri iz HDZ-a.

No, na jučerašnjoj sjednici svi članovi Savjeta ministara ipak su glasali za ublažavanje ulaska strancima u zemlju, da bi potom nastavili raspravu o vizama za građane Saudijske Arabije. Odlučeno je da Saudijci mogu u BiH kao i do sada, uz vizu koja košta 65 evra.

Reakcija ministarke Bisere Turković nije izostala. Ona je stava da bi se ukidanjem viza Saudijskoj Arabiji privukao još veći broj saudijskih turista, koji su do sada trošili dosta novca u BiH.

– Po kalkulacijama koje postoje sa turističkim radnicima, znači gubitak od 200 miliona dolara- kazala je Turkovićeva.

Kako je dodala, ministar pravde BiH Josip Grubeša zamjerio joj je što puno vremena provodi u islamskim zemljama, te da zbog toga želi olakšati ulazak Saudijcima u BiH.

– Ako govorimo od 880.000 KM koliko su plaćene te vize 2019. godine, i ako znamo da vize koštaju oko 65 eura, lako je svakome ko je i završio osnovnu školu izračunati o koliko se to hiljadaa ljudi radi koji su ušli u BiH- rekao je Grubeša.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Josip Grubeša

Prema ovoj računici u BiH je u godini prije pandemije ušlo nešto manje od 7000 građana Saudijske Arabije, što je bilo dovoljno za sukob u Savjetu ministara koji je na kraju završio ipak suprotno od stava za ukidanje viza Saudijcima na kojima je insistirala Bisera Turković.

Dok  Turkovićeva ukidanje viza pravda turizmom, mnogi analitičari upozoravaju da je to mač s dvije oštrice. Ističu da bi ukidanjem viza za treće zemlje BiH narušila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i time rizikovala promjenu režima ulaska državljana BiH u Evropsku uniju.

Prihvati notifikacije