Politika

"Neviđena istorijska sramota" Klub poslanika PDP najavljuje Deklaraciju kojom se Zoranu Milanoviću zabranjuje dolazak u Srpsku

Klub poslanika PDP uputiće parlamentu Srpske prijedlog Deklaracije kojom bi se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović proglasio personom non grata na teritoriji Republike Srpske.

"Neviđena istorijska sramota" Klub poslanika PDP najavljuje Deklaraciju kojom se Zoranu Milanoviću zabranjuje dolazak u Srpsku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je to na današnjoj sjednice NSRS poslanik PDP Milanko Mihajilica, nakon burnih diskusija tokom kojih je predsjednik parlamenta Nenad Stevandić oduzimao riječ poslanicima opozicije koji su negodovali zbog posjete predsjednika Hrvatske Derventi, tokom koje je odlikovao zloglasnu 103. brigadu HVO.

– Milanović je najgrublje uvrijedio Republiku Srpsku, sve borce Vojske Republike Srpske, poginule i ranjene. Zbog neviđene istorijske sramote Dodik, Cvijanović, Višković, ministar unutrašnjih poslova i svi drugi koji su znali, odobrili, dali saglasnost i obezbjeđenje da nam se Milanović ruga i vrijeđa treba da podnesu ostavke – rekao je Mihajilica.

On je podsjetio da Milanović i hrvatski premijer Andrej Plenković nisu dozvolili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da položi vijenac žrtvama genocida u Jasenovcu čiju je arhivsku građu, kako tvrdi, upravo Dodik isporučio na kraju Zagrebu.

– Neću da ćutim, nemam i nemamo na to pravo zbog žrtava iz prošlosti i naše budućnosti – rekao je Mihajilica.

Pročitajte još

Podsjetio je da je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović samo nekoliko dana prije ovog sramnog događaja bila u posjeti Zagrebu. Mihajilica tvrdi da je morala znati da Milanović planira posjetu.

Prije toga je šef Kluba poslanika PDP Igor Crnadak, nekadašnji ministar inostranih poslova BiH, rekao da ista stranka, SNSD, vrši vlast i u Derventi i na nivou BiH, te da su se na nivou BiH morale dati sve neophodne saglasnosti za dolazak Milanovića i održavanje sramnog događaja u Derventi.

Poslanik PDP Radislav Dončić najavio je da će u nedelju, 2. aprila, u 12 sati  otići na Kostreše, gdje se kao borac Vojske Republike Srpske borio protiv 103. brigade HVO-a koju je odlikovao Milanović, te na lokalnom groblju odati počast poginulim saborcima i svim žrtvama zločina pomenute brigade.

– Pozvaću svoje saborce i naše sugrađane da mi se pridruže i da na ovaj način, sjećajući se naših stradalnika, damo odgovor na sramotu i poniženje koje smo svi doživjeli zbog odlikovanja te zločinačke jedinice, i to u srcu Republike Srpske – poručio je Dončić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije